Digitale veiligheid is belangrijker dan ooit. Bedrijven, overheden en organisaties slaan steeds meer gegevens op, en die moeten goed beschermd worden tegen hackers, datalekken en andere digitale dreigingen. Ben jij nauwkeurig, analytisch en geïnteresseerd in IT en veiligheid? Dan is de specialistenopleiding Informatiebeveiliger (niveau 4) misschien precies wat je zoekt. Als informatiebeveiliger leer je hoe je digitale gegevens beschermt, risico’s herkent en maatregelen neemt om systemen veilig te houden. Je verdiept je in cybersecurity, netwerken, wet- en regelgeving en het opstellen van beveiligingsbeleid. Deze opleiding is bedoeld als specialisatie na een eerder afgeronde IT-opleiding op niveau 3 of 4. Je ontwikkelt je tot een betrouwbare beveiligingsspecialist die zelfstandig risico’s kan inschatten en passende oplossingen bedenkt.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens je stage werk je meestal op de IT-afdeling van een bedrijf of instelling, of bij een organisatie die zich specialiseert in cybersecurity. Je draait mee in projecten die te maken hebben met informatiebeveiliging. Denk aan het uitvoeren van risicoanalyses, het testen van systemen op kwetsbaarheden, of het helpen opstellen van beveiligingsprocedures. Je werkt vaak samen met systeembeheerders, netwerkbeheerders en securityspecialisten.
Als informatiebeveiliger werk je in een technische omgeving, meestal op een kantoor of beveiligde IT-afdeling. Je kunt terechtkomen bij banken, zorginstellingen, overheidsorganisaties, IT-dienstverleners of grote bedrijven met gevoelige klantdata. Je werkt met vertrouwelijke informatie, dus je moet zorgvuldig en professioneel te werk gaan. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheid en groeiende vraag op de arbeidsmarkt.
Je kunt deze opleiding volgen als je een relevante mbo-opleiding op niveau 3 of 4 hebt afgerond, bijvoorbeeld in de richting van ICT-beheer, Netwerkbeheer of Softwareontwikkeling. Een intakegesprek en/of motivatiebrief maakt vaak deel uit van de toelating. Sommige scholen vragen ook om basiskennis van netwerken, besturingssystemen en informatiebeveiliging.
Naast het vaste programma kies je één of meer keuzedelen om je verder te verdiepen. Mogelijke keuzedelen zijn:
Het aanbod kan verschillen per mbo-instelling.
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als junior informatiebeveiliger, security officer, ICT-beveiligingsmedewerker of medewerker cybersecurity support. Je kunt ook doorgroeien binnen je organisatie of ervoor kiezen om verder te studeren aan het hbo, bijvoorbeeld in de richting van Cyber Security, Forensisch ICT, of Security Management.
Opleidingsdomein: Veiligheid en sport
Wat is het mbo-niveau? 4 (specialistenopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BOL of BBL
Lesgeld schooljaar: € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 27049
Taal opleiding:
Kun je makkelijk een stage vinden?
Kun je makkelijk werk vinden?
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Onderwijs en Sociaal werk
1 april is de uiterlijke inschrijfdatum van deze mbo opleiding in veiligheid, als je in september begint. Hier kun jij alles over het aanmelden voor een mbo opleiding vinden.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen beveiliging of defensie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je minimaal 18 jaar bent en deze mbo opleiding voor onze veiligheid gaat volgen, mag je studiefinanciering aanvragen bij duo. Kun jij studiefinanciering aanvragen?