Wil jij ervoor zorgen dat mensen een fantastische vrije tijd hebben, tijdens een etentje, een dagje weg of een vakantie? Dan is werken in de horeca of in de toeristische sector misschien wel iets voor jou. Je moet wel stevig in je schoenen staan, want niet elke klant is gauw tevreden. En je moet bereid zijn je eigen vrije tijd ervoor op te geven, want je moet vaak werken als andere mensen vrij en op vakantie zijn.
Ben je goed met mensen en vind je het leuk om iets voor een ander te doen?
Werken in de bediening houdt meer in dan borden op tafel zetten.
Bakkers maken brood, maar bijvoorbeeld ook koekjes en zelfs taart en gebak.
Denk je aan fastfood, dan denk je aan hamburgers en cola.
Bij het vak van een kok kan iedereen zich wel iets voorstellen. Ben jij een echte kok?
Werk je in de horeca, dan ben je het visitekaartje van het restaurant of café.
Als zelfstandig werkend bakker ben je een echte vakman.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je bent daar inzetbaar na deze mbo opleiding.
Heb jij meer met de vlotte sfeer in een hamburgertentje of ijssalon?
Tijdens een opleiding tot kok leer je wat je met verschillende ingrediënten moet doen.
Je bent het levende visitekaartje van een restaurant of café: als je in de bediening werkt.
Nederlanders eten zestig kilo brood en zeventien kilo koek per jaar.
Wat leer je allemaal tijdens de mbo opleiding facility management?
Na de opleiding kun je een snackbar, bedrijfskantine of pizza-afhaalrestaurant runnen.
Na de koksopleiding kun je twee kanten op.
Je kunt aan de slag bij grote horeca-bedrijven of een eigen zaak starten.
Ben jij dol op alles wat iets met brood te maken heeft?
Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij of patisserie.
Geniet je van eten en drinken? Ga je graag uit? Misschien vind je het dan leuk om aan de slag te gaan in een bakkerij, café, restaurant, bar of hotel. Als kok of bakker maak je dingen klaar die mensen kunnen opeten, in andere functies organiseer je activiteiten, zorg je voor vlotte bediening of creëer je een gezellige sfeer. Het klinkt leuk en dat is het meestal ook. Jij en je collega's zorgen ervoor dat mensen van hun vrije tijd kunnen genieten. Maar je hebt ook te maken met lastige of veeleisende klanten. En je moet soms werken terwijl andere mensen van hun vrije tijd aan het genieten zijn. Daar moet je uiteraard mee om kunnen gaan.
De horeca is een branche voor harde werkers, die elke dag weer klaarstaan voor hun gasten. Je kunt in veel verschillende beroepen aan de slag: in de bediening, als kok, als hotelmanager of als ondernemer. Houd er wel rekening mee dat je vaak lange weken maakt en niet altijd op een vast contract hoeft te rekenen. Je moet goed met allerlei mensen om kunnen gaan. Soms heb je daarbij zelfs een vreemde taal nodig. Meestal is dat Engels, maar een woordje Duits, Frans of Spaans kunnen spreken kan ook handig zijn in de horeca. Ook in de bakkerij wordt hard gewerkt en soms ook 's nachts of heel vroeg 's ochtends. Contact met klanten heb je meestal niet direct, maar je werkt met etenswaren, dus zorgvuldig en hygiënisch werken is zeer belangrijk. Zeker als banketbakker is een beetje creativiteit ook welkom. Als het goed is ben jij over een paar jaar klaar met je mbo opleiding. Maar is er dan genoeg werk? Een belangrijke vraag en daarom hebben wij een aparte pagina over doorstuderen en baankansen gemaakt na de niveau 3 en 4 opleidingen in de horeca en bakkers branche.
Er bestaan op niveau 3 twee verschillende opleidingen in toerisme en recreatie.
Op niveau 4 word je opgeleid voor een leidinggevende functie in het toerisme.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van de toerist? Dan ben jij vast op je plaats in de toeristische sector. Veel banen zijn gewoon in Nederland: als frontoffice medewerker bij een VVV, een reisbureau of een bungalowpark. Maar misschien ga je liever naar het buitenland, voor een baan als recreatiemedewerker in een zonnig resort. Je organiseert dan activiteiten voor kinderen of je bouwt een feestje in de avonduren voor hun ouders. Best lekker werk, hoewel je ook dan flink moet kunnen aanpakken.
Werken met vakantiegangers betekent werken met mensen. Dat is leuk, maar soms ook lastig, bijvoorbeeld als mensen klachten hebben. Of als er een ongeluk gebeurt. In het toerisme moet je stevig in je schoenen staan. Je moet vaak zelfstandig werken, maar ook in een team functioneren. Zeker als je leiding geeft of als je werkt in de watersport moet je een goed verantwoordelijkheidsgevoel hebben. De veiligheid van gasten is immers ook jouw taak! Moderne talen als Engels, Frans, Duits, Portugees of Spaans spreken is vaak ook een pluspunt. Werk je in de verkoop van reizen of activiteiten, dan moet je enthousiast zijn en goed weten waar je het over hebt. Mensen hebben natuurlijk allerlei vragen en rekenen op jou voor goed advies. Het kan dan ook helemaal geen kwaad als je zelf wat reiservaring hebt. Mensen boeken steeds vaker hun reis via het internet en de reisbureaus verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. De banen in de reiswereld zijn aan het veranderen. Ook heeft het coronavirus, het personeelstekort op Schiphol en de klimaatcrisis grote invloed op het maken van een reis. Veel mensen boeken bijvoorbeeld niet zomaar meer een reisje voor een paar dagen met het vliegtuig. Het is daarom belangrijk dat jij weet of er genoeg vacatures zijn waar jij na je mbo opleiding op kunt solliciteren. Op de pagina doorstuderen of werken kun jij een informatie vinden voor na je niveau 3 of 4 opleiding in het toerisme of de recreatie.
Het is niet verstandig om zonder diploma het mbo te verlaten, doordat de gekozen opleiding eigenlijk niet bij jou past. Je verliest er jaren mee en komt lastiger aan werk in de horeca of het toerisme. Daarom hebben wij een studiekeuze stappenplan voor het mbo opgesteld. Kies voor een mbo opleiding die bij je past en voorkom een beslissing waar je later spijt van krijgt.
Tijdens het volgen van een mbo-opleiding in de horeca of het toerisme krijg je te maken met diverse kosten, zoals lesgeld, leermiddelen, laptop, reiskosten, eventuele excursies, en stagekosten. Studeren kost dus veel geld, maar gelukkig betaalt de overheid vaak een groot deel mee. Wat de horeca of toerisme opleiding precies voor jou kost hangt af van verschillende factoren. Lees hier welke factoren de hoogte van het lesgeld in het mbo bepalen.
23-01-2025 van 19:00 tot 21:00
Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Groningen: Donderdag 23 januari: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/
23-01-2025 van 16:00 tot 20:00
Twijfel jij nog welke studie het beste bij jou past? Laat je op goede ideeën brengen tijdens de open dag op het mbo van 23 januari. Studenten en leraren vertellen je dan alles over hun opleiding.