Werkzaam zijn in de horeca kan op verschillende manieren, zo vinden we daar koks, serveersters, barpersoneel en hotelmedewerkers. Klanttevredenheid staat centraal, en medewerkers moeten vriendelijk, attent en servicegericht zijn. Teamwerk en samenwerking zijn essentieel, vooral tijdens drukke momenten. Flexibele werktijden, inclusief avonden, weekends en feestdagen, zijn gebruikelijk in de horeca. Stressbestendigheid is belangrijk vanwege de dynamiek van de branche. Voor koks en bartenders biedt de horeca ruimte voor creativiteit bij het bedenken van nieuwe gerechten en drankjes. Hygiëne en voedselveiligheid zijn cruciaal, en medewerkers moeten strikte voorschriften volgen. Horecaondernemers moeten trends in de voedsel- en drankensector volgen en anticiperen op veranderende smaken en voorkeuren van gasten. Het werken in de horeca vereist vaardigheden zoals communicatie, klantgerichtheid, efficiëntie en teamwork, en het biedt een bevredigende carrière voor diegenen die genieten van de sociale aspecten van dienstverlening en gastvrijheid. In populaire toeristische bestemmingen en tijdens specifieke evenementen is er vaak een stijging in de vraag naar horecapersoneel. Dit kan seizoensgebonden zijn en afhangen van lokale activiteiten. Er is veel vraag naar ervaren horecamedewerkers, vooral in leidinggevende posities. Personen met managementvaardigheden en ervaring hebben vaak meer mogelijkheden. Het is makkelijk om in de horeca een bijbaantje te vinden als serveerster, barmedewerker of keukenhulp. Zo kun je alvast ervaring opdoen.
De baankansen voor bakkers zijn goed. Het loon is wel aan de lage kant. Bakkers vinden werk in ambachtelijke bakkerijen, patisserieën en lokale bakkerijbedrijven. Werk in supermarkten, groothandels en horeca behoort ook tot de mogelijkheden. Er is groeiende vraag naar specialisaties, zoals biologische, glutenvrije of ambachtelijke producten. Heb jij het in je om zelfstandig een bakkerszaak te runnen, waarbij het succes afhankelijk is van factoren zoals locatie en de kwaliteit? Of wil jij liever in een industriële bakkerij werken met de mogelijkheden voor grootschalige productie, in dat geval lever jij het brood aan de supermarkten. De groeiende bewustwording van voeding en gezonde eetgewoonten heeft invloed op de vraag naar gezonde bakkerijproducten. Bakkers met vakmanschap en creativiteit hebben meer kansen, vooral in bakkerijen die zich richten op speciale producten. Het vergroten van baankansen kan worden bereikt door bijscholing, specialisatie en het opdoen van werkervaring in de voedingsindustrie. Misschien kun je wel een bijbaantje vinden bij een bakkerswinkel.
Natuurlijk kun je ook doorstuderen op het hbo. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan leisure management of aan een hotelopleiding.
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.