Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

MBO Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw - niveau 3

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de horeca-glimlach. Werk je in de horeca, dan ben je het visitekaartje van het restaurant of café. Je ontvangt de gasten en zorgt ervoor dat ze het naar hun zin hebben. Je serveert, maar adviseert ook over het menu of over de drankjes, je rekent af, houdt de voorraden bij en zorgt voor een schoon en veilig restaurant. Je werkt veel met mensen. Dat is natuurlijk erg gezellig, maar als er klachten zijn is het ook belangrijk dat je die goed afhandelt. Met een glimlach dus! Heb je deze horeca-opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je zelfstandig je werkzaamheden organiseren of leidinggeven aan anderen.



Je voert zelfstandig werkzaamheden uit en controleert deze onder verantwoordelijkheid van je leidinggevende. Je begeleidt en adviseert gasten en verwerkt gegevens in de administratie. Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw kun je werk vinden in de horeca (hotel, restaurant, café), maar ook bij andere bedrijven waar gerechten en dranken worden opgediend. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbedrijf, casino of een cruiseschip. Vaak zijn het iets luxere bedrijven waar jij komt te werken. Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw 'verzorg' je de gasten. Je moet gemotiveerd zijn om mensen een leuke dag of avond te bezorgen en het nét dat beetje extra te geven. Je heet ze welkom, begeleidt ze, geeft ze advies en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken. Als gastheer/gastvrouw weet je alles over de mogelijkheden en bijvoorbeeld de gerechten die het bedrijf aanbiedt. Wat je precies doet is afhankelijk van het bedrijf waar je later gaat werken. Jij zorgt er voor dat mensen tevreden zijn en met een positief gevoel bijvoorbeeld het restaurant, café of hotel verlaten. Je moet het dus leuk vinden om hen van dienst te zijn en je sociaal op te stellen. Je werkt zelfstandig en hebt een verantwoordelijkheidsgevoel.

Tijdens deze mbo opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan als gastheer of gastvrouw. De praktijk is namelijk erg belangrijk binnen je horeca-opleiding. Binnen de bol-opleiding ga je daarom een stage lopen bij een horecabedrijf, café of in een restaurant. Volgde jij de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, dan heb je volgens het SBB veel kans op een stageplek. Een stageplaats kun je makkelijk vinden wanneer je de bol-opleiding doet.

Voor de Zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw waren er veel vacatures bij restaurants, discotheken of cafés. In heel Nederland zijn je kansen op het vinden van een baan erg goed. Een baan vinden in de horeca is geen probleem. Door corona is veel personeel iets anders gedaan, waardoor er nu een schreeuwend tekort is aan horeca-personeel. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over de arbeidsmarkt? Kijk dan op de pagina over de baankansen voor gastheren en gastvrouwen in de horeca.

Om met deze horeca opleiding op niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever.

Als jij kiest voor deze opleiding in de horeca op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met een of meerdere zit een keuzedelen. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt in de horeca. Mbo scholen hebben samen met horecabedrijven gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze horeca opleiding aansluiten. Zo kun je kiezen uit keuzedelen als Eetcultuur en -wensen, Bereidt gerechten, Bierkennis, Gastvrijheid in de zorg, Regionale specialiteiten en producten, Maritime host, Van grond tot mond verdieping en Wijnkennis. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je mbo opleiding.

Als je klaar bent met deze mbo opleiding voor gastheer of gastvrouw, dan mag je gaan werken in een restaurant, koffiehuis, lunchroom, ijssalon, discotheek of café. Zie jij jezelf al werken als:

  • Gastheer in een kasteel
  • Barman in een discotheek
  • Cafémedewerker
  • Medewerker beachclub

Plaats je opmerking over de opleiding

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Romy
Beste mensen,
Ik heb geen diploma en ik zou graag een diploma halen in de horeca sector. Ik heb wel een paar certificaten van nederlands engels en rekenen. Ik heb geen idee hoe ik het moet aanpakken, op welke niveau ik zou kunnen instromen. Kunnen jullie mij wat meer uitleggen geven. Ik ben bereid om een toets te maken om te kijken wat mijn niveau is.

met vriendelijke groet,
Romy van Essen

Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25171
Oude naam kwalificatiedossier: Medewerker bediening/ café-bar
Vervallen mbo opleidingen: Bartender
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:zeer goede stagekansen

Baankans met diploma:zeer goede baankansen

Startsalaris: € 12,00 per uur

SBB, februari 2025

Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.

Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.

Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.