Ben jij dol op alles wat iets met brood te maken heeft? Overweeg dan de opleiding Boulanger. Daar komen de echte vakmannen en vakvrouwen aan hun trekken. Je innoveert en zoekt naar nieuwe toepassingen met brood. Je neemt daarbij de wensen van de klanten serieus en werkt zorgvuldig en hygiënisch. Als boulanger ben je sociaal en communicatief, want je werkt veel met collega's. Of je begint een eigen bakkerij. De opleiding Boulanger is een specialistenopleiding. Voor een specialistenopleiding heb je minimaal een diploma op mbo niveau 3 nodig in de richting horeca of bakkerij.
Tijdens de boulangerie-opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een bakker of patisserie. Helaas zijn er voor deze nieuwe mbo opleiding nog geen cijfers bekend over je stagekansen.
Over jouw kansen op werk in de bakkerswereld of boulangerie kan het SBB wel iets zeggen. Als je kijkt naar het aantal vacatures van opleidingen in de boulangerie of bakkerij sector, dan is werk heel makkelijk te vinden. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over werk? Kijk dan op de pagina over de arbeidsmarkt voor boulangers.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze boulangerieopleiding. Check hier met welk diploma je toelaatbaar bent en welke toelatingseisen er nog meer gelden. Voor de BBL-variant van de opleiding tot boulanger heb je een baan nodig bij je werkgever.
Tijdens deze specialistenopleiding in de boulangerie volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als boulanger? Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in de boulangerie. De mbo scholen en de boulangeriebedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Naast beroepsgerichte onderwerpen als bijvoorbeeld gezond eten, Frans en werken met biologische producten, kun jij je richten op het ondernemerschap of de doorstroming naar het hbo onderwijs.
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Boulanger kan dat. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor hbo Hotelschool of hbo Voeding en Diëtetiek. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vraag daarom goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de horeca/ bakkers sector. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra eisen als je gaat starten.
Ga jij je werk combineren met een opleiding? Dan kun je kiezen voor hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd of hbo Bedrijfskunde en Agribusiness deeltijd.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan mag je gaan werken in een boulangerie. Zie jij jezelf al werken als:
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (specialistenopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25614
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.