Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst. De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen.
Je werkt vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends. Het kan zijn dat je dit in opdracht doet voor bijvoorbeeld een exclusief feest, maar ook ben jij verantwoordelijk voor het productaanbod van de patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend en aantrekkelijk zijn, waarbij je ook verantwoordelijk bent voor de presentatie. Je verzorgt de voorbereiding, bakt de producten of werkt ze af en zorgt daarbij dat de kwaliteit uitstekend is. Ook verzorg je de inkoop van ingrediënten en het voorraadbeheer en ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerkjes. Het bedenken, ontwerpen en verzorgen van (nieuwe) patisserieproducten vereist veel vakkennis, een groot improvisatievermogen en een hoge dosis creativiteit. Wel moet je daarbij de standaardprocedures binnen het bedrijf kennen en ze zelfs kunnen verbeteren. Je moet medewerkers kunnen motiveren en inspireren, maar ook de wensen van de klant goed kunnen omzetten naar interessante producten. Je weet ook algemeen wat er leeft, zodat je je nieuwe delicatessen hierop af kunt stemmen. Tot slot moet je nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij hygiëne en kwaliteitsbewaking érg belangrijk zijn. Vergeet niet dat je het werk staand uitvoert en dat je geur- en smaakbeleving in dit beroep goed moeten zijn ontwikkeld.
Tijdens de patissier-opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een bakker of patisserie. Vorig jaar waren er meer dan genoeg stageplekken voor deze opleiding volgens het SBB. De patissier in de dop kan makkelijk een stage vinden.
En als je klaar bent met de opleiding tot patissier, dan zijn je kansen op werk prima. Er zijn zat vacatures voor de toetjesmakers en taartenmakers in spe. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over werk? Kijk dan op de pagina over de arbeidsmarkt voor patissiers.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze patisserie specialistenopleiding. Check hier met welk diploma je toelaatbaar bent en welke toelatingseisen er nog meer gelden. Voor de BBL-variant van de patisserieopleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze specialistenopleiding in de patisserie volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als patisserie? De mbo scholen en patissiers uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Naast beroepsgerichte onderwerpen als bijvoorbeeld streekproducten, voedingsleer, gezond eten en werken met biologische producten, kun jij je richten op het ondernemerschap of de doorstroming naar het hbo onderwijs.
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Patissier kan dat. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de hbo Hotelschool, hbo Food and Business, hbo Voedingsmiddelentechnologie of hbo Voeding en Diëtetiek. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de horeca sector. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra toelatingseisen als je gaat beginnen.
Ga jij je werk combineren met een opleiding? Dan kun je kiezen voor hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd of hbo Hotel Management deeltijd.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan mag je gaan werken. Zie jij jezelf al werken als:
Nisma
Ik heb de opleiding niveau 3 mode/maatkleding allround afgerond, zou ik ook aan genomen kunnen worden? En kan jullie wat meer vertellen over de opleiding?
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (specialistenopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25797
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 13,00 per uur
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.