Ben jij gepassioneerd door de kunst van koken en droom je ervan om achter de schermen van gastronomische creaties te werken? Een verantwoordelijke baan in de keuken, dat is het doel als je een mbo koksopleiding op niveau 4 gaat volgen. Na de opleiding tot kok of zelfstandig werkende kok kun je twee kanten op. Ten eerste kun je je opleiding toespitsen op het koksvak zelf: als gespecialiseerd kok wordt je geacht om steeds weer originele gerechten uit je koksmuts te toveren, anders zijn de gasten van het toprestaurant waar je werk snel verveeld. Een tweede optie is richting het leidinggeven. Je roert dan regelmatig zelf in de pannen, maar ondertussen beheers je ook de voorraden en houd je contact met leveranciers. Plannen en vooruit kunnen kijken zijn hier van onschatbare waarde en daarmee onderdeel van je opleiding.
Wanneer je kiest voor de studierichting Keuken, dan heb je de keuze tussen twee mbo opleidingen voor kok op niveau 4. Als je begint met één van deze koksopleidingen, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor Keuken. Bijvoorbeeld: hoe werk je hygiënisch (HACCP) in de keuken? Of hoe blijf je fit als kok? Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere koksopleiding hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de mbo opleiding die je hebt gekozen. Het laatste deel volg je een of meerdere keuzedelen. Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je opleiding. De mbo opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Gespecialiseerd kok en Leidinggevende keuken.
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Wat is het mbo-niveau? 4 (middenkaderopleiding)
Studierichtingen: Gespecialiseerd kok, Leidinggevende keuken
Oude naam kwalificatiedossier: Kok
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.