Met het diploma van gespecialiseerd kok op zak, ben je een echte fijnproever geworden. Je weet smaken als geen ander te combineren en laat je creatieve geest los om steeds weer nieuwe gerechten op de menukaarten te kunnen zetten. Je werkt in een toprestaurant en daar is het belangrijk dat een gerecht er ook nog eens perfect uitziet. Daarom leer je tijdens de koksopleiding ook hoe je een bord zo aantrekkelijk mogelijk opmaakt. Naast het roeren in de pannen, begeleidt je leerlingen en stuur je de andere koks aan. Dit alles doe je vaak onder hoge tijdsdruk, dus is het belangrijk dat jij je hoofd koel weet te houden.
Tijdens de opleiding voor koks maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is erg belangrijk tijdens je koksopleiding. Je gaat daarom binnen de bol-opleiding een stage lopen bij een hotel, bistro, lunchroom of restaurant. De opleiding Gespecialiseerd kok wordt vooral door bbl-studenten gevolgd. Ben je een bol-student dan kun je vrijwel overal wel een stage vinden. De stageplekken in de keuken zijn snel weg, begin dus tijdig met oriënteren en het zoeken naar een stageplaats, als jij de bol-variant volgt van de koksopleiding niveau 4.
Voor de mensen met een diploma Gespecialiseerd kok zijn er genoeg banen. In heel Nederland zijn je kansen op werk zeer goed. Je zult niet snel de hond in de pot vinden. Veel horecazaken zoeken naar nieuw personeel. Maar dit gaat veranderen, want we zitten in onzekere tijden. Wat dit voor invloed heeft weten wij niet, maar niet alle restaurants zullen dit overleven. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over werk in de keuken? Lees dan hier verder over de arbeidsmarkt voor gespecialiseerd koks.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 koksopleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze koksopleiding heb je een baan nodig in een keuken.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de horeca volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen in de horeca. De mbo scholen en koks uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een keuzedeel als Eetcultuur en -wensen, Regionale specialiteiten en producten. Als dit jou niks lijkt, dan kun je kiezen voor Van grond tot mond verdieping, Voedingsleer of Regionale specialiteiten en producten. Ook kun jij kiezen voor keuzedeel gericht op de doorstroming naar het hbo.
Als je klaar bent met deze mbo koksopleiding niveau 4, dan mag je gaan werken in de keuken van een restaurant, lunchroom, strandtent, bistro of hotel. Zie jij jezelf al werken als:
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Gespecialiseerd kok kan dat. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de hbo Hotelschool of als je interesse hebt in producten voor hbo Voeding en Diëtetiek, hbo Voedingsmiddelentechnologie of hbo Food and Business. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de horeca. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra toelatingseisen als je gaat beginnen.
Is deeltijd meer iets voor jou? Je combineert de opleiding dan met een baan als kok. Er zijn tal van deeltijdopleidingen die je na deze mbo opleiding kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hbo Hotel Management deeltijd. Na de hotelschool kun je bijvoorbeeld een grote keuken in een restaurant gaan managen. Ook kun je denken aan hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd.
Ferdie
Geachte heer mevrouw,
Is het voor de opleiding tot gespecialiseerde kok niveau 4 nodig om duits en/of frans in je vakkenpakket te hebben bij de vmbo opleiding?
vriendelijke groet,
Ferdie
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25179
Oude naam kwalificatiedossier: Kok
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Keuken 4
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.