Vanzelfsprekend doe je als sport- en bewegingscoördinator veel aan sport, maar er komt veel meer bij kijken. Zo kan je ook kiezen voor de richting sportinstructie. Je werkt vooral met mensen die willen sporten of bewegen, maar geeft ook leiding aan medewerkers die hen daarbij helpen en werkt vaak met vrijwilligers. Je zorgt dat alle activiteiten goed gepland worden. Soms geef je een organisatie advies over sportactiviteiten. Tijdens de mbo sportopleiding kun je je specialiseren in verschillende richtingen; sportinstructie, de managementkant, buurtwerk, het verbeteren van de manieren waarop iemand gezonder beweegt (dat heet bewegingsagogie) of het werken met specifieke groepen. Werk is er bij fitnesscentra, sportverenigingen, zwembaden, fysiotherapeuten, verzorgingshuizen en vakantieparken, maar bijvoorbeeld ook in gevangenissen.
Binnen de richting Sport en bewegen niveau 4 kun je kiezen voor vier sportieve opleidingen. Als je begint met een sportopleiding, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle mbo opleidingen binnen de richting voor Sport en bewegen 4. Hoe blijft een mens gezond? Of hoe maken mensen spierweefsel aan? Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere sportopleiding hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de sportopleiding die je hebt gekozen. Het laatste deel volg je een of meerdere keuzedelen. Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je opleiding. De mbo opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Buurtsportcoach, Bewegingsagoog, Leefstijlcoach en Trainer-coach/Instructeur. Het is niet gezegd dat je alle sportrichtingen kunt kiezen op de mbo school van jouw keuze. Laat je informeren over welke sportopleidingen er worden aangeboden.
Opleidingsdomein: Veiligheid en sport
Wat is het mbo-niveau? 4 (middenkaderopleiding)
Studierichtingen: Buurtsportcoach, Bewegingsagoog, Leefstijlcoach, Trainer-coach/Instructeur
← Terug naar MBO Sport en Zorg opleidingen
Bij publieke scholen dien jij je voor een bepaalde datum in te schrijven. Lees hier hoe het precies zit met inschrijven voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen vinden van mbo scholen met opleidingen sport en bewegen.
Studeren kan kostbaar zijn wanneer je deze opleiding kiest. Sportmaterialen kopen en je collegegeld betalen zijn dingen weer je rekening mee moet houden. Gelukkig ontvang je vaak studiefinanciering als je 18 jaar of ouder bent.