Experts IT systems and devices en ICT-beheerders op niveau 4 hebben een flinke verantwoordelijkheid. Zij zorgen voor de ontwikkeling en inrichting van informatiesystemen. Samen met het management wordt bekeken wat de gebruikers nodig hebben aan hardware en software. Je ziet erop toe dat gebruikers weten hoe alles werkt en regelt soms een helpdesk, waar mensen met vragen terecht kunnen. Als netwerkbeheerder ben je verantwoordelijk voor het computernetwerk. Je zorgt dat alles goed werkt, goed onderhoud krijgt en natuurlijk beveiligd wordt. Applicatiebeheerders doen hetzelfde, maar dan voor bepaalde toepassingen. Je moet initiatief tonen, analytisch denken en flexibel en nauwkeurig zijn.
Als netwerkbeheerder niveau 4 richt jij je vooral op de technische kant van de netwerken en computers. Je activiteiten zijn zowel op hardware als op software gericht en op de procedurele kant van de netwerkorganisatie. Als beginnend netwerk- en mediabeheerder ben je primair bezig met het onderhoud, het beheer en de beveiliging van netwerken. Je bent verantwoordelijk voor de infrastructuur (het geheel van onderdelen en verbindingen) van het netwerk: de computers, de aansluitingen en de bekabeling. Ook weet je alles van draadloze verbindingen en natuurlijk van veiligheid. Als ICT-beheerder niveau 4 ben je verantwoordelijk voor het goed functioneren van het computersysteem van een bedrijf. Binnen een bedrijf bestaat een computersysteem uit computers, randapparatuur en software. In grote bedrijven kan het zijn dat hiervoor meerdere mensen in dienst zijn. De complete structuur van een computersysteem wordt beheerd door applicatiebeheerders, netwerkbeheerders en systeembeheerders. Om te zorgen dat het computersysteem goed functioneert, is het belangrijk dat alle hard- en software goed geïnstalleerd en beheerd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat alle medewerkers van de organisatie goed weten hoe ze van het computersysteem gebruik moeten maken. Dit zijn allemaal taken van een ICT-beheerder. Om te zorgen dat het systeem goed functioneert, zorg je voor richtlijnen zodat alle medewerkers precies weten hoe ze de computer moeten gebruiken. Dit is belangrijk omdat er dan geen vertrouwelijke informatie bij verkeerde personen terecht komt. Regelmatig maak je back-ups van het systeem zodat er geen gegevens verloren gaan.
Tijdens deze it-opleiding maak je kennis met het vak door te werken. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een ICT-bedrijf of op een IT afdeling van een organisatie. De stagekansen voor IT'ers verschilden volgens het SBB vorig jaar nog behoorlijk. Zo lagen de stages in Culemborg, Eindhoven en Helmond voor het oprapen en was het in Flevoland en Groningen knap lastig om een stage te vinden in de IT. Nu heb je overal evenveel kans op het vinden van een stage.
Een ICT baan vinden is zeker niet moeilijk. De vraag naar recent gediplomeerde ICT-beheerders en netwerkbeheerders is veel groter dan het aantal studenten met een diploma. Doordat de computer een steeds grotere rol krijgt in onze samenleving wordt het onderhoud in de ICT ook steeds belangrijker. Hierdoor zal de vraag naar ICT'ers die alles kunnen onderhouden ook in de toekomst goed blijven. Voor meer informatie over de arbeidsvooruitzichten van ICT-beheerders en netwerkbeheerders hebben wij een speciale pagina gemaakt.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan de Expert IT systems and devices opleiding op niveau 4. Bekijk daarom wat de toelatingseisen zijn. Om toegelaten te worden heb je (minimaal) een Vmbo-diploma (leerweg TL, KB of GL) of een mbo-niveau 3 diploma nodig. Check vroeg genoeg wat de exacte toelatingseisen zijn, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de it.
Tijdens deze mbo niveau-4 ict opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als ict-beheerder of als netwerkbeheerder? Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in de ict. Bedrijven uit jouw regio hebben samen met de mbo scholen interessante onderwerpen bedachten die goed aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Cloud en datacenter engineering, Datacenter IT techniek, Digitaal produceren 3D object, Engineering huis- en gebouwautomatisering, Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4, Mediasystemengineering, Oriëntatie blockchain, Smart technology, Droning - toepassingen, Geo-ICT, Oriëntatie op Applicatieontwikkeling, Oriëntatie op digitaal forensisch onderzoek, Programmeren van microcontrollers, Verdieping blockchain, Security in systemen en netwerken of Virtual en augmented reality. Ook kun je een keuzedeel volgen dat is gericht op het doorstromen naar het hbo.
Na de opleiding Expert IT systems and devices kun je solliciteren naar verschillende banen in de ICT. Denk bijvoorbeeld aan:
Na de opleiding Expert IT systems and devices kun je naar het hbo. Veel jongeren die van het mbo komen vallen uit in het hbo. Dit komt vaak doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Laat je daarom goed begeleiden op het hbo en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de creatieve sector. Hou ook rekening met extra eisen die hogescholen stellen aan mensen met een mbo-diploma. Na de opleiding Expert IT systems and devices kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende hbo opleidingen: hbo Informatica, hbo ICT, hbo Technische Informatica, hbo Bedrijfskundige Informatica, hbo Bio-informatica, hbo Informatie en Communicatie Technologie of hbo Business IT & Management.
Na deze mbo opleiding kun je kiezen voor een paar ICT deeltijdopleidingen op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan hbo Informatie en Communicatie Technologie deeltijd, hbo Informatica deeltijd, hbo Bedrijfskundige Informatica deeltijd, hbo Technische Informatica deeltijd, hbo Software Engineer deeltijd, hbo ICT deeltijd of hbo Business IT en Management deeltijd.
Arlindo Morais
ik wil graag een opleiding volgen als ict applicatie en netwerkbeheer
fabian
Wat zijn de mindere kanten van ICT-beheer?
Rick
Vandaag vroeg ik me af hoeveel tijd per week zo'n studie kost, dus mijn vraag is hoeveel tijd kost deze studie per week ongeveer?
Opleidingsdomein: Informatie en communicatietechnologie
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 of 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2025-2026: € 1.458,- (BOL) of € 735,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25606
Oude naam kwalificatiedossier: ICT- en mediabeheer
Vervallen mbo opleidingen: Mediaworkflowbeheerder, Netwerkbeheerder, ICT-beheerder, Netwerk- en mediabeheerder
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Heb je interesse in ict, informatica of communicatietechnologie? En wil je in september beginnen met een opleiding? Ga je dan uiterlijk 1 april inschrijven!
Ben jij benieuwd naar de open dagen voor de infomatica, communicatie of ict opleidingen? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
Als je 18 jaar of ouder bent en een mbo-opleiding in ICT of communicatie wilt gaan volgen, kun je misschien studiefinanciering ontvangen.