Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Legal, Insurance & HR Services Specialist

MBO Legal, Insurance & HR Services Specialist - niveau 4

Goed met regels, wetgeving, verzekeringen, salarisstroken, formulieren en dossiers? Met de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist leer je alles over dit soort zaken. Zo krijg je een portie strafrecht en arbeidsrecht, maar ook aan wetten over bouwvergunningen, levensverzekeringen, bankzaken of erfenissen. Zo kun jij je gaan bezighouden met de werving en selectie van medewerkers, waar je alles moet weten over ziekteverzuim, verlofregelingen, de CAO, de AVG-wet en vakantiedagen. Maar je kunt na deze opleiding ook als medewerker aan de slag gaan bij een bank, advocatenkantoor of verzekeraar. Tijdens de opleiding leer je zakelijk communiceren. Nederlands en Engels zijn daarbij belangrijk. Je moet erg betrouwbaar zijn om in deze branche te mogen werken. Banen vind je bij banken, de belastingdienst en verzekeraars, maar ook bij verzekeringsagenten, advocaten, hrm-afdelingen, assurantiekantoren en andere financiële bedrijven.



Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding in de admnistratieve sector. Welke diploma's precies toelating geven kun je vinden bij de toelatingseisen. Bekijk dit vroeg genoeg, want zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze mbo opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever of de overheid.

Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als p&o medewerker of juridisch medewerker? Tijdens deze mbo 4 opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in de hrm sector of zakelijke dienstverlening. De mbo instellingen, uitzendbureaus, advocaten, banken, verzekeraars en de hrm-managers uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Naast keuzedelen als bijvoorbeeld Internationalisering en internationaal recht, Algemene economie, Assistent bewindvoerder, Assisteren van de vastgoedmakelaar, Informatiedienstverlening in de nieuwe bibliotheek, Integraal advies financiële producten en diensten, Engels in de beroepscontext, Ondernemerschap mbo, Voorbereiding havo economie, Onderzoek en beleid, Fiscale werkzaamheden in de praktijk, Zorgverzekeringen, Praktijkopleider en Verdieping sociale zekerheid, kun jij je richten op doorstroming naar het hbo onderwijs.

Tijdens de opleiding voor personeelszaken, verzekeringen en juridische ondersteuning maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is erg belangrijk tijdens je opleiding. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een advocaat, uitzendbureau, bank, verzekeraar, notaris of binnen een bedrijf op de afdeling hrm, juridische zaken of personeelszaken. Voor komend jaar zijn er genoeg stages voor de p&o-er, verzekeraar, bankmedewerker of jurist in de dop. Begin dus tijdig met oriënteren en het zoeken naar een stageplaats. Wanneer je stage gaat lopen bij een bank heb je vaak een Wft-certificaat (Wet op het financieel toezicht) nodig om stage te kunnen lopen.

De kansen om een baan te vinden na de opleidingen in hrm, verzekeringen en rechten schommelden volgens het SBB de afgelopen jaren flink. Je kansen varieerden van matig tot ruim voldoende. Recent zijn verschillende opleidingen samengevoegd in de nieuwe opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist. Dit heeft de baankansen vergoot, waardoor de kansen op werk nu zeer groot zijn.

Over een aantal jaren gaat het lastig worden in hrm, verzekeringen en rechten. Robots en computers gaan voor een groot deel het werk van de medewerkers in personeelszaken, recht, bij banken en verzekeraars overnemen. Men bankiert bijvoorbeeld steeds vaker digitaal. Belastingformulieren gaan niet meer met de hand en verzekeraars keren soms uit zonder de schade te hebben gezien. En ook is Blockchain bezig aan een opmars, hier is helemaal geen bank of notaris meer voor nodig. Met Blockchain kunnen transacties gezamelijk worden bijgehouden, bewaakt en verwerkt, zonder tussenkomst van mensen. Hierdoor zouden veel van de huidige mbo-studenten worden opgeleid voor werk dat over een paar jaren is verdwenen. Heb je interesse in deze mbo opleiding? Dan kun je meer informatie vinden bij de baankansen van business studies.

Als je klaar bent met deze business-opleiding, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken op de afdeling hrm van een bedrijf of bij een advocaat, bank, assurantiekantoor, verzekeraar, vermogenbeheerder, jurist, notaris of deurwaarder als:

  • P&O medewerker
  • HRM medewerker
  • Medewerker personeelszaken
  • Personal assistant
  • Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening
  • Juridisch medewerker openbaar bestuur
  • Juridisch administratief medewerker
  • Medewerker sociale zekerheid
  • Commercieel medewerker bij een bank
  • Commercieel medewerker bij een verzekeringsmaatschappij
  • Assistent vermogensbeheerder
  • Helpdeskmedewerker verzekeringsmaatschappij
  • Schade-adviseur (junior)
  • Assistent schadeverzekeringen
  • Helpdeskmedewerker verzekeringsmaatschappij
  • Inkomensadviseur (junior)
  • Assistent vermogenbeheer
  • Helpdeskmedewerker bij een bank
  • Junior-adviseur bank
  • Assistent bancaire diensten

Na de opleiding kun je als hrm-medewerker (p&O) gaan werken op de personeelsafdeling van een bedrijf of instelling, of je kunt aan de slag bij een uitzendbureau. De afdeling personeel en arbeid van een organisatie houdt zich bezig met het zoeken naar nieuw personeel, het selecteren van de juiste kandidaten, maar ook het afwijzen van de kandidaten die niet in dienst worden genomen. Het arbeidscontract wordt ook door de afdeling personeelszaken geregeld. Als Medewerker human resource management, ook wel medewerker personeel en arbeid of p&o medewerker genoemd, moet je dus alles over werving en selectie van personeel weten. Daarnaast dien je dossiers aan te kunnen leggen en bijhouden. Je geeft informatie aan de directie en de afdelingshoofden en je geeft voorlichting aan het personeel. Bijvoorbeeld over vakantiedagen, ziekteverzuim, regelingen voor pensioen en cursussen en trainingen. Contact met klanten behoort soms ook tot de werkzaamheden.

Als juridisch-administratief medewerker ben je in de meeste gevallen werkzaam bij zakelijke dienstverleners zoals advocaten, juristen, notarissen en deurwaarders. Je bent de schakel tussen de organisatie waar je werkt en de klant. Jouw belangrijkste taken bestaan uit: het doen van onderzoek naar juridische gegevens, juridische documenten opstellen, dossiers van klanten bijhouden, het verzorgen van de correspondentie tussen de organisatie en haar klanten en het voorzien van klanten van de juiste juridische informatie. Je kunt ook aan de slag bij een gemeente, een zorgverzekeraar of het UWV. Ze beoordelen of mensen recht hebben op een uitkering of adviseren mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Bij de gemeente of bij de provincie handel je bijvoorbbeeld bezwaarschriften af, bekijkt aanvragen voor vergunningen of bereidt een proces voor. Alles moet uiteraard netjes in een dossier terecht komen en er moet verantwoording worden afgelegd over de gemaakte beslissingen. Aan de ene kant heb je in zo'n baan dus te maken met wetten en regels, en aan de andere kant met de mensen en hun problemen. In de opleiding leer je daarom zowel de juridische achtergrond als sociale en communicatie vaardigheden. Een juridisch-administratief medewerker moet stevig in je schoenen staan, betrouwbaar en klantgericht zijn en een dienstverlenende instelling hebben. Na deze juridische opleiding ben je nog geen advocaat, rechter of jurist, maar werk je wel veel met dit soort mensen.

In de financiële dienstverlening is het belangrijk dat je handig bent met cijfers, goed dingen kunt uitleggen, maar zeker ook kunt luisteren. Als medewerker bancaire diensten werk je bij een bank en adviseer je klanten over betalingen, sparen en lenen. Een klant die geld nodig heeft voor een nieuwe auto, bijvoorbeeld, komt bij jou op gesprek. Of je adviseert iemand over welke verzekeringen voor hem of haar nodig zijn. Pensioenen ingewikkeld en saai? Niet voor een vermogenbeheerder. Die weet er alles van, en kan andere mensen adviseren over de beste keuzes. Voor het pensioen, maar ook voor beleggingen, lijfrentes en sparen. Een adviseur vermogen werkt bij een bank, verzekeraar of als tussenpersoon. Dit werk vraagt om heel wat concentratievermogen en verantwoordelijkheidsgevoel; stel je maar eens voor wat er allemaal kan gebeuren als je ergens een nulletje te veel of te weinig neerzet. De opleiding richt zich niet alleen op het financiële termen, maar gaat ook in op communicatie tussen klant en adviseur. Goed leren luisteren, iemands wensen doorgronden en zo nodig doorvragen naar de juiste informatie zijn hartstikke belangrijk.

Na deze opleiding kun je ook gaan werken bij een verzekeringsmaatschappij. Veel mensen vinden het ingewikkeld om de juiste verzekering af te sluiten. Binnen de opleiding is er daarom ook aandacht voor verzekeringen. Je kunt na de opleiding, als daar je interesse ligt, aan de slag gaan als medewerker inkomensverzekeringen. Je leert uit te leggen wat de mogelijkheden zijn bij het afsluiten van een verzekering. Vervolgens leer je hoe je een vertrouwensband kunt bouwen met een particuliere of zakelijke klant. En hoe moet je handelen als de verzekering daadwerkelijk geclaimd wordt. Je geeft als adviseur helderheid over (schade)verzekeringen, maar ook over hoe schade en een ongeluk voorkomen kan worden. Verder leer je alles over het opstellen van risicoanalyses en het afhandelen van zakelijke schadeclaims. Je bent bezig met zowel cijfers als mensen, dus rekenvaardigheid én mensenkennis zijn mooi meegenomen als je na deze opleiding de kant van de verzekeringen op wilt gaan. Je kunt aan de slag bij verzekeraars, banken en assurantiekantoren.

Ben jij geslaagd voor Legal, Insurance & HR Services Specialist? Dan kun je naar het hbo. Helaas vallen veel mbo'ers vroegtijdig uit op het hbo. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Hbo opleidingen die naadloos aansluiten op mbo Legal, Insurance & HR Services Specialist zijn hbo Facility Management, hbo Organisatiepsychologie en natuurlijk hbo Human Resource Management. Zit er een manager in jou? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij hbo Bedrijfskunde. Werk je als medewerker sociale zekerheid, juridisch medewerker of beleidsmedewerker? Dan is de opleiding SZ-Professional ideaal voor jou.

Lagen de jurische vakken jou meer tijdens deze opleiding? Ga dan kijken bij hbo Rechten, hbo Integrale Veiligheidskunde en hbo Management, Economie en Recht. Wil je dienstbaar en waakzaam zijn, dan kun je naar hbo Policing. Mensen met inlevingsvermogen kunnen kiezen voor hbo Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Voor banken en verzekeraars zijn deze hbo opleidingen interessant: hbo Finance, Tax and Advice, hbo Management Payroll Services, hbo SPD Bedrijfsadministratie, hbo Business Administration, hbo Finance & Control en hbo Accountancy. Geen nood als je niet kunt kiezen, want je kunt ook het brede hbo Bedrijfskunde of hbo Rechten gaan doen. Ben jij zo'n doorzetter die naar het hbo gaat? Dan is het verstandig om begeleiding van de hogeschool te vragen en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de administratieve sector. Een hogeschool kan soms extra toelatingseisen stellen aan een mbo'er tijdens de toelating.

Wanneer je deze mbo opleiding voor bankzaken, personeelszaken en juridische zaken hebt afgerond kun je ook kiezen voor een deeltijdopleiding op het hbo. In de hrm-hoek zijn er een paar deeltijdopleidingen te vinden: hbo Human Resource Management deeltijd, Organisatiepsychologie in deeltijd en hbo Facility management deeltijd.

Kies je voor de juridische kant, dan kun je kijken bij hbo Integrale Veiligheidskunde deeltijd, SZ-Professional in deeltijd, hbo MER deeltijd, hbo Rechten deeltijd en hbo Sociaal Juridische Dienstverlening deeltijd

.

Ook zou je kunnen kiezen voor een deeltijdopleiding waarmee je bij een bank zou kunnen werken of bij een verzekeringsmaatschappij: hbo Finance, Tax and Advice, hbo Finance & Control deeltijd, de deeltijdopleiding Executive Officemanagement, hbo Management Payroll Services, hbo SPD Bedrijfsadministratie deeltijd en hbo Bedrijfskunde deeltijd

Plaats je opmerking over de opleiding

Legal, Insurance and HR Services Specialist



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Allan
Is deze opleiding te combineren met een fulltime baan?

Carla
Ik heb via Eva Nederland een certificaat behaald als klantmedewerker bancaire diensten. Ik zou dit certificaat graag gaan omzetten in een mbo diploma klantmedewerker bancaire diensten. Waar kan ik terecht met mijn certificaat voor een verkorte aanvullende studie.

isa
Als het goed is haal ik dit jaar mijn havo diploma en wil ik graag bedrijfskunde of rechten gaan studeren, maar ik wil beginnen bij een mbo studie om dan door te stromen naar een hbo studie. Wat adviseren jullie mij?

Jente
Graag wil ik weten waar voor mij de dichtstbijzijnde opleiding is. Ik kom vanaf de VMBO-TL en wil mij voorbereiden voor het HBO HRM. Ik woon in Schagen.

met vriendelijke groet,
Jente

Cilla
Beste lezer,

Mijn naam is Cilla. Momenteel ben ik Campus Recruiter binnen Royal IHC gevestigd in Kinderdijk. Binnen de HR Administratie zijn wij opzoek naar een enthousiaste Medewerker Human Resource Management student. Ik zou graag in contact willen komen die mij hierin verder kan helpen!

Met vriendelijke groet,

Cilla

reem
kan je het opleiding juridisch-administratief doen met een niveau 2 ?

So
Duur opleiding?

So
wat is nederland taal niveau verplicht om de opleiding kan te volgen ?(B1-B2)

Youssef
Hallo,
Ik wil graag de Juridisch-administratief dienstverlener volgen op het MBO. Zelf zit ik in tl-4 op het Maartenscollege, en heb ik de profiel economie gekozen, met wiskunde. Wiskunde is mijn struikelblok, nu weet ik niet of ik wiskunde kan laten vallen voor deze opleiding? Want het kan zijn dat ze extra vakken eisen? Kan ik wiskunde laten vallen.

Youssef

mkike
welke vakken krijg ik bij de juridische vakken


gr mike

Ellen
Momenteel werk ik als administratief medewerkster bij een bewindvoeringskantoor. Om meer uit mijn baan te halen heb ik een mbo-4 diploma nodig. Deze opleiding sluit aan bij mijn werkzaamheden. Ik zou deze opleiding graag in deeltijd willen doen. Een issue is misschien mijn leeftijd (57).
ik hoor graag van u.
Mvg, Ellen

Tineke
Ik moet van mn werkgever aan kunnen tonen of ik MBO 4 heb. Kunt u mij helpen?
Ik heb een diploma Juridisch secretaresse van Schoevers 2002
Diploma Officemanagement SMI 2007
Diploma Budgetcoach 2013 NHA

Met viendelijke groet,


katy
Geachte heer/mevrouw,

Momenteel ben ik nog bezig om mijn vmbo basis diploma te halen, hierbij doe ik een paar vakken in het niveau kader. De niveau die ik nu volg is voor mij nogal laag dus zou ik eenvoudig niveau's hoger aan kunnen. Zelf is het niet bepaald een makkelijke tijd voor mij geweest op de middelbare school en dit kunnen mijn docenten ook bevestigen. Mijn uiteindelijke vraag is: zou ik niveau 4 kunnen doen zodat ik mijn mbo diploma zo snel mogelijk kan afronden? Of eventueel een bepaalde toets maken zodat ik kan bewijzen dat de opleiding die ik wil volgen (MBO Juridisch-administratief dienstverlener - niveau 4) aan kan?

Met vriendelijke groet,
Katy


Tim
Geachte heer of mevrouw,

Op dit moment ben ik werkzaam als militair. Ik wil de overstap maken naar de Douane. Kunt u mij vertellen of ik met de opleiding juridisch administratief dienstverlener ook bij de Douane terecht kan?

Met vriendelijke groet,

Tim



Opleidingsdomein: Economie en administratie
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2025-2026: € 1.458,- (BOL) of € 735,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25726
Oude naam kwalificatiedossier: Medewerker personeel en arbeid, Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening, Juridisch-administratieve beroepen, Juridisch medewerker
Oude naam mbo opleiding: Medewerker personeel en arbeid, Juridisch-administratief dienstverlener, Medewerker human resource management (HRM), Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening, Juridisch medewerker openbaar bestuur, Medewerker sociale zekerheid, Klantmedewerker Bancaire Diensten, Klantmedewerker Inkomensverzekeringen, Klantmedewerker Schadeverzekeringen, Klantmedewerker Vermogen
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans na diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

Ben jij van plan om in september te beginnen met een recht of administratie opleiding? Dan is het goed om te weten, hoe jij moet aanmelden voor een mbo opleiding.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de recht en administratie opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Studeren is soms prijzig. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij recht op stufie?