Ben jij creatief, technisch én een echte doener? Lijkt het je gaaf om zelf decorontwerpen te maken én deze in de praktijk te bouwen voor theater, film, tv of evenementen? Dan is de mbo-opleiding Specialist decorbouw niveau 4 echt iets voor jou. Als specialist decorbouw werk je aan indrukwekkende decors en bouwprojecten waarin techniek en creativiteit samenkomen. Je vertaalt ontwerpen naar een concreet bouwplan, kiest materialen, stuurt collega’s aan en zorgt ervoor dat het eindresultaat klopt tot in de details. Je werkt met hout, metaal, piepschuim, verf en digitale technieken zoals 3D-modellen of lasersnijden. Deze opleiding bereidt je voor op een breed werkveld waarin je niet alleen uitvoerend bezig bent, maar ook verantwoordelijkheden draagt in het proces. De opleiding is praktisch ingesteld, maar je leert ook veel over planning, ontwerp, leidinggeven en samenwerken. Een mooie keuze als je ambitie hebt om verder te groeien in het vak en misschien zelfs als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens je opleiding loop je meerdere keren stage bij een decorbedrijf of een organisatie die werkt in de theater-, tv-, film- of evenementenwereld. Je draait mee als volwaardig teamlid, werkt met werktekeningen en helpt mee aan het ontwerp, de voorbereiding én de opbouw van decors. Omdat dit een niveau 4-opleiding is, krijg je vaak meer verantwoordelijkheid, zoals het begeleiden van andere stagiairs of het meedenken in technische oplossingen.
Na je opleiding kun je aan de slag bij decorbouwbedrijven, theaters, filmstudio’s, evenementenorganisaties of standbouwers. Je werkt vaak in een werkplaats, maar ook op locatie bij bijvoorbeeld een festival, tv-opname of beurs. Je komt terecht in een dynamische omgeving waar techniek, creativiteit en samenwerking centraal staan. De werktijden zijn vaak flexibel — denk aan avonden, weekenden of onregelmatige tijden tijdens evenementen of voorstellingen.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding. Bekijk daarom wat de toelatingseisen zijn. Voor deze opleiding heb je een diploma op niveau 3 nodig, bijvoorbeeld van de opleiding Decorbouwer niveau 3 (soms bieden scholen ook een directe route vanaf niveau 2 aan, met extra intake). Ook kun je instromen met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs van havo 3 naar 4. Veel scholen vragen daarnaast een intakegesprek, motivatiebrief of praktijkopdracht om te kijken of je goed past bij de opleiding.
Je kiest tijdens de opleiding een aantal keuzedelen om je verder te specialiseren of juist te verbreden. Enkele voorbeelden zijn:
Keuzedelen zijn afhankelijk van de school waar je de opleiding volgt, dus kijk goed wat bij jouw interesses past.
Met dit diploma op zak kun je werken als decorbouwer specialist, meewerkend voorman decorbouw, standbouwer met leidinggevende taken, of technisch producent bij theatergezelschappen, tv-producties of evenementenorganisaties. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen bedrijf te starten. Wil je doorleren? Dan kun je doorstromen naar een verwante hbo-opleiding, zoals Theater of een opleiding aan een kunstacademie.
Na de opleiding Specialist decorbouw kun je naar het hbo. Veel jongeren die van het mbo komen vallen uit in het hbo. Dit komt vaak doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Laat je daarom goed begeleiden op het hbo en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de creatieve sector. Hou ook rekening met extra eisen die hogescholen stellen aan mensen met een mbo-diploma. Na de opleiding mbo Specialist decorbouw kun je bijvoorbeeld denken aan Autonome Beeldende Kunst en Vormgeving. Dat zijn opleidingen aan de Kunstacademie. Maar hbo Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie, hbo Film en Audiovisuele Media of hbo Creative Business zijn zeker niet minder interessant. Voor jou zijn er dus genoeg mogelijkheden op het hbo.
Na deze creatieve mbo opleiding kun je kiezen voor diverse deeltijdopleidingen. Denk niet alleen aan de opleidingen van de Kunstacademie, maar ook aan hbo Creative Business deeltijd en de deeltijdopleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.
Opleidingsdomein: Media en vormgeving
Wat is het mbo-niveau? 4 (middenkaderopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 3 of 4 jaar
Leerwegen: BOL of BBL
Lesgeld 2025-2026: € 1.458,- (BOL) of € 735,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 27036
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Als jij je wilt aanmelden voor een mbo-opleiding op het gebied van mediavormgeving, media of communicatie, dan moet jij je uiterlijk 1 april aanmelden. Lees meer over het aanmelden voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn voor de opleidingen media, vormgeving en communicatie? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding gaat volgen in de mediawereld of de grafische vormgeving, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Bekijk of je in aanmerking komt voor studiefinanciering en hoeveel je zou kunnen ontvangen.