Binnenvaartschepen brengen via de Maas, Rijn, Lek, Waal, IJssel en al die andere rivieren goederen naar heel Europa. Als schipper in de binnenvaart heb je een verantwoordelijk beroep, want je gaat op pad met een groot schip dat je via nauwe vaargeulen en sluizen naar zijn bestemming moet manoeuvreren. Tijdens de opleiding oefen je dat regelmatig. Je leert werken met moderne communicatieapparatuur, verdiept je in wet- en regelgeving en leert een administratie bijhouden. Als schipper verblijf je meestal aan boord van het schip. Je kiest dus niet alleen een beroep, maar ook een manier van leven, waarbij je iedere avond in een andere Europese stad naar bed gaat. Werk vind je in de binnenscheepvaart.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de opleiding tot schipper maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen in de haven of op een binnenvaartschip. Je kansen om tijdens de bol-opleiding een stage te vinden zijn goed. De verwachting is dat je makkelijk een stage vindt. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stage op of langs het water.
Als je klaar bent, dan vaar jij een strakke koers met je diploma op zak. In de waterrijke gebieden in Nederland waren je kansen vorig jaar om een baan te vinden in de binnenvaart redelijk. De scheepvaart kan wel wat goede mensen gebruiken, want er gaan veel mensen met pensioen. Indien je meer wilt weten, lees dan meer over de baankansen na mbo Binnenvaart 3.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk of jij voldoet aan de toelatingseisen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een vaste baan nodig bij een werkgever in de vaart.
Als jij kiest voor deze nautische niveau-3 opleiding, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Zo kun jij je binnen de schippersopleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt in de scheepvaart. Tijdens deze opleiding kun je o.a. kiezen voor Transportmodaliteiten; vervoer in en rond de havens, Passagiersvaart I, Tankvaart, Containervaart II, Verkenning van de haven, Vervoer gevaarlijke stoffen over de binnenwateren (ADN), Droge lading II of Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding voor de binnenvaart, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:
osama
ik niveau 1 logistiek assistent medewerker en ik heb middelbaar school uit mijn eigen land
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2025-2026: € 1.458,- (BOL) of € 735,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25971
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.