Als koopvaardijofficier kun je op allerlei schepen komen te werken. Tankers, bulkvaart, vissersschepen, cruiseschepen of containerschepen. Met de mbo opleiding op niveau 3 begin je op zogenaamde 'kleine' schepen - die overigens ook nog best groot kunnen zijn. Je voert zowel leidinggevende als operationele taken uit. Het is heel divers werk op het water. Soms sta je aan het roer op de brug, dan weer werk je een passagierslijst bij of controleer je de lading. Tijdens de mbo opleiding komen alle vaardigheden aan de orde die je nodig hebt. Navigeren, administreren en communiceren. Ook technische vakken komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor wet- en regelgeving, want de veiligheid op schepen en het milieu zijn belangrijk. En op de internationale vaart zijn talen handig. Werk vind je bij rederijen die een koopvaardijvloot hebben.
Binnen de richting Maritiem officier kun je kiezen voor drie nautische opleidingen op mbo niveau. Als je begint met de koopvaardij-opleiding, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep in de maritieme wereld. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle koopvaardij-opleidingen. Hoe navigeer je het duurzaamst van A naar B? Of hoe werk je veilig op een tanker of schip in de grote oceaan? Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere koopvaardijopleiding hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de niveau 3 opleiding die je hebt gekozen. Het laatste gedeelte van je opleiding is een keuzedeel. Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je mbo opleiding. De mbo opleidingen die je kunt doen binnen de koopvaardij zijn Maritiem officier kleine schepen nautisch (visserij), Maritiem officier kleine schepen technisch en Maritiem officier kleine schepen nautisch (koopvaardij).
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Wat is het mbo-niveau? 3 (vakopleiding)
Studierichtingen: Maritiem officier kleine schepen technisch, Maritiem officier kleine schepen nautisch (koopvaardij), Maritiem officier kleine schepen nautisch (visserij)
Oude naam kwalificatiedossier: Koopvaardij officier kleine schepen
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.