Een stuurman bestuurt een schip. Jouw taak als stuurman is dus om de juiste route te bepalen, koers te houden en te overleggen met anderen. Het vak leer je op een overzichtelijk schip (met een capaciteit van maximaal 3.000 kw of maximaal 3.000 GT). Daarmee vaar je dus vooral in Europese wateren, werk je in een klein team, en zul je veel contact hebben met de wal. In de drie jaar van je opleiding leer je hoe je je mannetje of vrouwtje kunt staan, op de brug, op het dek of in de machinekamer. Met deze opleiding krijg je een vaarbevoegdheid én voldoende technische basis. Je bent als stuurman of maritiem officier niet verantwoordelijk voor de technische werkzaamheden, maar natuurlijk moet je wel leren omgaan met alle apparaten aan boord. Na deze mbo opleiding op niveau 3 kun je doorstuderen. Bijvoorbeeld met de opleiding tot Stuurman alle schepen of Maritiem Officier op niveau 4.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
In je werk zul je veelal in een klein team van bemanningsleden terechtkomen, en veel te maken krijgen met de wal. Ook het zorgen voor de lading en het laden en lossen behoort tot je taken. Om ervoor te zorgen dat alles netjes aankomt, check je de laadruimen en als er schade is, geef je dat door.
Wist jij dat je tijdens deze opleiding ook de praktijk leert kennen door te werken in de beroepsvaart? BOL studenten gaan daarom een stage lopen bij een havenbedrijf of op een schip. Als je stage gaat lopen, dan heb de stages voor het uitkiezen volgens het SBB. Je stuurt heel makkelijk naar een stageplaats toe, want je kansen op het vinden van een stage zijn goed. Wees snel met het zoeken van een plek waar je stage kunt lopen, anders val je tussen wal en schip.
Het vinden van werk in de scheepvaart gaat redelijk makkelijk, er is weinig kans dat je achter het net vist. Betrouwbare uitspraken kunnen ze bij het SBB niet doen, omdat de studentenaantallen te klein zijn, toch zeggen ze dat je kansen redelijk zijn. Positief voor jou is dat veel mensen met pensioen gaan in de zeevaart. Indien je meer wilt weten, lees dan verder over de baankansen in de beroepsvaart.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk hier de toelatingseisen. Check dit vroeg genoeg en voorkom een vervelende situatie. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de scheepvaart.
Als jij kiest voor deze niveau-3 opleiding in de beroepsvaart, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Tijdens de opleiding Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij kun je o.a. kiezen voor Verdieping Cargo Handling, Verdieping Controlling, Verdieping Electrical Systems OL, Verdieping Maintenance and Repair OL, Verdieping Marine Engineering OL, Verdieping Navigation of Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht.
Als je klaar bent met deze mbo schippers-opleiding, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken op een schip als:
Niels
Goedemorgen, Ik had een vraag over de opleiding. Ik vaar al een geruime tijd met SMBW en wil graag een stap omhoog maken. Helaas zag ik niet de toelating eisen als je al ervaring hebt. Ook zag ik niet de locaties waar deze opleiding gegeven wordt. Ik ben niet geïnteresseerd in de machinekamer maar puur nautisch. Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.
Vriendelijke groet.
Niels Meijer.
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Wat is het mbo-niveau? 3 (vakopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 2 tot 3 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld 2025-2026: € 1.458,- (BOL) of € 735,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25677
Oude naam mbo opleiding: Stuurman kleine schepen
Taal opleiding:
Kun je makkelijk een stage vinden?
Kun je makkelijk werk vinden?
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Maritiem officier 3
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.