Kies je voor deze visserijopleiding, dan kies je ook een leven. Lange dagen, hard werk, weer en wind. Maar ook vrijheid en avontuur. Want de visserij is een aparte wereld: je woont op het land, maar leeft op de zee. Tijdens de opleiding leer je alles over schepen, maar ook over de high-tech apparatuur waar de moderne visser mee werkt. Je moet technisch zijn aangelegd om mee te kunnen in deze sector. Ook is er nogal wat wet- en regelgeving die voor de visserij van belang is. Met de opleiding op niveau drie kun je aan de bak als schipper op schepen met een lengte tot 45 meter. Als je veel ervaring opdoet kun je doorgroeien naar grotere schepen. Je werkt als stuurman of als werktuigkundige.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken als stuurman op een vissersschip. Bol'ers doen dit door een stage te lopen bij een scheepvaartbedrijf of op een vissersschip. Wat jaren geleden kregen wij nog natte ogen als wij de stagemogelijkheden in de zeevaart bekeken. Tegenwoordig zijn je kansen om een stage te vinden gelukkig een stuk beter volgens het SBB. Je kansen zijn nu voldoende, dus snel zul je niet achter het net vissen tijdens deze opleiding in de visserij. Er is nergens een tekort aan stageplekken.
Voor deze opleiding zijn de studentenaantallen klein, maar toch zegt het SBB dat je kansen op werk voldoende zijn. Wees alert en vis niet achter het net. Er gaan veel mensen met pensioen in de zeevaart en dat is positief voor jou. De stikstofeisen van Europa vormen echter een enorme bedreiging voor de visserij. De Nederlands vissersvloot moet inkrimpen. Indien je meer wilt weten, lees dan meer over de baankansen in de zeevaart.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk of jij voldoet aan de toelatingseisen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de visserij.
Als jij kiest voor deze niveau-3 opleiding, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt in de visserij. Tijdens deze opleiding kun je o.a. kiezen voor Verdieping Visserij Trawlers, Verdieping Controlling, Verdieping Electrical Systems, Verdieping Maintenance and Repair, Verdieping Marine Engineering of Verdieping Navigation. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht.
Als je klaar bent met de opleiding Maritiem officier kleine schepen nautisch, visserij, dan kun je op een vissersschip gaan werken als:
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25678
Oude naam opleiding: Stuurman-scheepswerktuigkundige vissersschepen SW5
Oude naam kwalificatiedossier: Visserij officier, Visserij officieren
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Maritiem officier 3
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.