Niet iedereen slaagt erin zelfstandig te leven en niet iedereen kan het leven probleemloos aan. Sommige mensen hebben een verstandelijke handicap, zijn verslaafd of hebben last van zware depressies. Het kan gebeuren dat ze daarom (tijdelijk) in een tehuis, ziekenhuis of andere instelling moeten leven. Als medewerker maatschappelijke zorg help je deze mensen bij hun persoonlijke verzorging, huishouden en dagbesteding. Je wordt bijvoorbeeld woonbegeleider, groepsleider of activiteitenbegeleider. Hoewel je dankbaar werk gaat verrichten, kan het soms ook zwaar zijn. Je werkt immers regelmatig met mensen die niet lekker in hun vel zitten. Je moet dus stevig in je schoenen staan en ook goed kunnen communiceren met verschillende soorten mensen.
Na deze opleiding zou jij je kunnen op de gehandicaptenzorg. Handicaps zijn er in veel verschillende vormen. Als begeleider gehandicaptenzorg sta jij dag en nacht klaar voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of een combinatie van beide. De opleiding Begeleider maatschappelijke zorg bereidt je daarom voor op het bieden van verpleegkundige hulp, maar je leert er ook hoe je de cliënt stimuleert zichzelf te ontwikkelen. Je kunt aan de slag in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis, waar je niet alleen één op één met de mensen bezig bent, maar ook in groepsverband.
Mensen met problemen, die zijn er genoeg. Jij leert daarom ook tijdens de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg hoe je mensen met een specifiek probleem kunt helpen en ondersteunen. Dit kan voor een korte of een lange tijd zijn. Je kunt denken aan daklozen, verslaafden of vrouwen (soms met kinderen) die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Met een baan in deze branche is het belangrijk dat je zelf stevig in je schoenen staat, want soms is het heftig. Daarentegen kun je ook rekenen op waardering van zowel cliënten als de familie.
Wist jij dat je tijdens deze opleiding ook de praktijk leert kennen door te werken? Meestal ga je daarom een stage lopen in een ziekenhuis, verpleeghuis, verslavingskliniek, daklozenopvang of bij een zorginstelling. De kansen dat jij tijdens deze maatschappelijke zorgopleiding een stageplaats kunt vinden is volgens het SBB voldoende. Een stage voor bol-studenten is dus makkelijk te vinden. Omdat verschillende mbo opleidingen zijn opgegaan in deze opleiding Begeleider maatschappelijke zorg blijft het moeilijk om uitspraken te doen. In je eerste jaar en tweede jaar is het iets lastiger om een stage te vinden dan in het derde studiejaar van de mbo opleiding. Dit heeft met ervaring te maken. Voor een stage moet je sowieso op tijd beginnen te zoeken, maar dat geldt voor alle mbo opleidingen.
In alle regio's is de vraag naar recent gediplomeerden erg groot. De kans op een baan is de hoogste van heel het mbo en die kun je dus wel vinden. Ga voor meer informatie naar de pagina over de baankansen als begeleider in de maatschappelijke zorg.
Om met deze opleiding maatschappelijke zorg niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Hier kun je de toelatingseisen vinden. Check deze toelatingseisen tijdig, want anders kom je misschien voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een vaste baan nodig bij een werkgever in de zorg.
Als jij kiest voor deze gehandicaptenzorg-opleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Verdiep je daarmee nog meer voor je toekomstige baan in de sociale zorg. Je kunt tijdens je opleiding kiezen uit keuzedelen als Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag, Bewegen in de buurt, Complementaire zorg, De mediawijze zorg- en welzijnsprofessional, Gerontopsychiatrie, Personen van verward gedrag, Samenwerken met informele zorgverleners, Geriatrische revalidatiezorg, Verzorgende en verpleegtechnische handelingen, Ernstig meervoudige beperkingen, Verdieping palliatieve zorg, Zorg en technologie, Complementaire zorg, Expressief talent of Wijkgericht werken.
Als je klaar bent met deze mbo zorg-opleiding, dan mag je gaan werken in de gehandicaptenzorg, verslavingszorg, geestelijkezorg of verpleging. Zie jij jezelf al werken als:
Anki
Ik vraag me af waar ik kan vinden hoe deze opleiding is opgebouwd. Met welke doelgroepen kom ik in aanraking tijdens de opleiding. Kan ik zelf een specifieke richting aangeven tijdens de opleiding. Niet alle doelgroepen spreken mij aan.
Brenda
Welke mbo 2 opleiding sluit het beste aan om vervolgens de mbo persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen te kunnen doen. Ik stroom binnenkort uit van de entree opleiding dienstverlening en zorg.
maika bewbrout
Reactie: Momenteel ben ik opzoek naar de opleiding specifieke doelgroepen. Ik ben in het bezit van een niveau drie opleiding Sociale dienstverlening. Zou ik mij voor aankomend schooljaar kyunnen inschrijven?
Opleidingsdomein: Zorg en welzijn
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25780
Oude naam opleiding: Medewerker maatschappelijke zorg, Begeleider gehandicaptenzorg, Begeleider specifieke doelgroepen
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Onderwijs en Sociaal werk
Voor deze opleiding in social work dien jij je uiterlijk 1 april aanmelden als jij in september wilt starten.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de sociale opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Studeren kan kostbaar zijn. Als je 18 of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Kom jij in aanmerking?