Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Allround medewerker optiek

MBO Allround medewerker optiek - niveau 3

Bijna tien miljoen Nederlanders gebruiken een bril of contactlenzen. De opticien werkt in een brillenwinkel en helpt klanten. Het is veelzijdig werk dat een combinatie is van gezondheid, dienstverlening en mode. Met behulp van speciale meetapparatuur bepaal je wat voor glazen of lenzen de klant nodig heeft. Vervolgens meet je hoe de glazen geslepen moeten worden, je bestelt de glazen of haalt ze uit de voorraad, slijpt ze op maat en doet ze in het montuur. Soms voor je reparaties uit aan een kapotte bril of verander je de afstelling. Ook met contactlenzen moet de meting worden omgezet in lenzen met de juiste eigenschappen.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Tijdens de optiekopleiding niveau 3 maak je alvast kennis met je toekomstige baan in de brillen en de lenzen. Het praktijkgedeelte is daarom essentieel wanneer je kiest voor deze opleiding. Volg je een bol-opleiding dan doe je die kennis op met een stage bij een lenzenspecialist of in de brillenwinkel. Volgens het SBB zijn je kansen op een stageplek redelijk, wanneer jij deze optiekopleiding gaat doen. Overal zijn er genoeg stageplaatsen. Verwacht wordt dat bol-studenten geen moeite moeten doen om een geschikte stageplaats te vinden. Toch is het verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek.

Het vinden van een baan is heel goed te doen na de opleiding. Je kansen zijn in heel Nederland goed! Het vinden van werk is dus totaal niet moeilijk en zal zeker niet lang duren, want er zijn veel meer vacatures dan gediplomeerden. Je kunt nog meer over de arbeidskansen lezen op de pagina baankansen en doorstuderen in de optiek.

Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de oogzorg.

Als jij kiest voor deze optiekopleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met een of meerdere zit een keuzedelen. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt in de optiek. Mbo scholen hebben samen met bedrijven gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze optiekopleiding aansluiten. Je mag zelf bepalen welk keuzedeel je wilt toevoegen aan je opleiding. Voor deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor Verdieping oog en correctie, Oriëntatie op ondernemerschap en zelfs voor het keuzedeel ARBO (kwaliteitszorg en hulpverlening).

Als je dan uiteindelijk klaar bent met je opleiding, dan mag je aan de slag bij een lenzenspecialist of in de brillenwinkel. Je kunt dan aan de volgende optische beroepen denken:

  • Medewerker brillenwinkel
  • Medewerker bij een lenzenspecialist

Plaats je opmerking over de opleiding

Allround medewerker optiek



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Kasem
L.S.,

Graag zou ik de genoemde opleiding willen volgen. Ik kom uit Syrië, ben 29 jaar oud en ben bijna 3 jaar in Nederland. Verder heb ik een Diplomawaardering van het IDW, niveau HAVO en heb het diploma Nederlands A2 en ben bezig met niveau B!.

Met vriendelijke groet,
Kasem

Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Wat is het mbo-niveau? 3 (vakopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 2 tot 3 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 27032
Taal opleiding:nederlands


Kun je makkelijk een stage vinden?voldoende stagekansen


Kun je makkelijk werk vinden?zeer goede baankansen

SBB, februari 2025

Wil jij in september beginnen met deze opleiding? Dan moet je rekening houden met een uiterste inschrijfdatum bij publieke scholen. Lees hier alles over het inschrijven voor een mbo opleiding.

Op deze pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Daar kom je meer te weten over de opleidingen gezondheidstechniek.

Heb je gekozen voor deze technische opleiding in de zorg, dan kan dat kostbaar zijn. Gelukkig kun je als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt studiefinanciering aanvragen bij duo. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering. En hoeveel je dan ontvangt.