Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Orthopedisch schoentechnisch specialist

MBO Orthopedisch schoentechnisch specialist - niveau 4

Voor de orthopedisch schoentechnicus zijn twee eigenschappen belangrijk: inlevingsvermogen in de klant en technisch inzicht. Je bent namelijk bezig met het op maat maken van een schoen, maar ook met het opmeten van voeten en gepast advies geven. De opleiding richt zich dan ook op beide aspecten. Daarnaast leer je van alles over het menselijk lichaam. Met het diploma orthopedisch schoentechnisch specialist op zak kun je aan het werk bij een bedrijf dat orthopedische schoenen of steunzolen maakt. Een tijdje geleden is de naam van deze opleiding veranderd: van Orthopedisch Schoentechnicus naar Orthopedisch schoentechnisch specialist.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Tijdens de mbo opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan in de orthopedie. De praktijk is erg belangrijk tijdens je technische orthopedieopleiding. Volg je een bol-opleiding dan doe je die kennis op met een stage bij een orthopeed of schoentechnicus. Omdat deze opleiding vooral door bbl-stdenten wordt gevolgd, kan het SBB geen stagekansen afgeven. Het is sowieso verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek.

Ook over jouw kansen op de arbeidsmarkt na Orthopedisch schoentechnisch specialist is het SBB erg positief. Er zijn meer dan voldoende vacatures na de opleiding.

Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 voetzorgopleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze voetzorgopleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de orthopedie.

Tijdens deze mbo-4 opleiding in de schoenzorg volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen in de orthopedie. De mbo instellingen en de schoentechnische bedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Als je deze opleiding volgt dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Voorbereiding hbo, Digitale technieken en productievoorbereiding, Werken in projecten voor ontwikkelingssamenwerking of zelfs voor het keuzedeel Voorbereiding havo biologie.

Als je dan uiteindelijk klaar bent, dan mag je gaan werken in de orthopedie bij een schoentechnisch bedrijf. Je kunt dan aan de volgende beroepen denken:

  • Orthopedisch schoentechnicus
  • Schachtenmaker
  • Steunzolenmaker

Ben jij een doorzetter in de voetzorg? Dan kun je na de opleiding Orthopedisch schoentechnisch specialist naar de hogeschool. Wees wel alert, want helaas vallen veel mensen met een mbo-diploma op zak vroegtijdig uit op het hbo. De kans op uitvallen is nog groter als de mbo opleiding geen goede aansluiting heeft op een hbo opleiding. Bijvoorbeeld doordat de opleiding binnen een andere sector valt. Na mbo Orthopedisch schoentechnisch specialist sluiten de volgende hbo opleidingen wel goed aan: hbo Opleiding Podotherapie, hbo Opleiding voor Ergotherapie, hbo Mens en Techniek en hbo MBRT. Maar laat je wel goed begeleiden op de hogeschool om de kans op uitvallen te verkleinen. En zeker als je kiest voor een vervolgopleiding buiten de voettechniek. De hogeschool vraagt meestal extra eisen aan jou als mbo'er wanneer je begint.

Wanneer jij een hbo opleiding overweegt, is het goed om te weten dat je ook kunt kiezen voor verschillende deeltijdopleidingen. Van niet alle studies kun je een deeltijd-variant vinden, maar bijvoorbeeld wel van hbo Ergotherapie, hbo Opleiding tot Fysiotherapeut of hbo Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie.

Plaats je opmerking over de opleiding

Orthopedisch schoentechnisch specialist



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25860
Oude naam kwalificatiedossier: Orthopedische Technieken
Oude naam opleiding: Orthopedisch Schoentechnicus
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:onbekend

Baankans met diploma:goede baankansen

SBB, februari 2024

Wil jij in september beginnen met deze opleiding? Dan moet je rekening houden met een uiterste inschrijfdatum bij publieke scholen. Lees hier alles over het inschrijven voor een mbo opleiding.

Op deze pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Daar kom je meer te weten over de opleidingen gezondheidstechniek.

Heb je gekozen voor deze technische opleiding in de zorg, dan kan dat kostbaar zijn. Gelukkig kun je als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt studiefinanciering aanvragen bij duo. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering. En hoeveel je dan ontvangt.