Natuurlijk kennen wij allemaal de handgemaakte schoenen uit Italië, Portugal of Spanje, maar ook in Nederland zijn er verschillende bedrijven die ambachtelijke handgemaakte schoenen produceren. Na de mbo opleiding Maatschoenmaker niveau 4 kun jij bij zo'n bedrijf aan de slag. Handgemaakte schoenen zijn weer helemaal in, maar de mensen stellen ook steeds hogere eisen. Je moet dus erg precies kunnen werken en een vaste hand hebben. Na het succesvol afronden van deze ambachtelijke schoenmakersopleiding kun je schuren, poetsen en naaien met behulp van verschillende machines. Ook zul jij klanten moeten adviseren en helpen.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de opleiding-maatschoenmaker maak je alvast kennis met je toekomstige baan in de schoenenwereld. De praktijk is erg belangrijk tijdens deze ambachtelijke opleiding. Volg je een bol-opleiding dan doe je die kennis op met een stage bij een schoenmaker of in een schoenenwinkel. Je kans om een stage te vinden is overal matig. Er zijn nu dus meer studenten dan er stages zijn.
Omdat in het afgelopen schooljaar haast geen studenten stonden ingeschreven voor de opleiding Maatschoenmaker toch heeft het SBB de arbeidsmarktkansen bepaald. Met de hakken over de sloot krijgt deze opleiding een voldoende voor de baankansen. De banen liggen dus zeker niet voor je voeten, je moet heel goed zoeken. Voor een job is het verstandig om tijdig te beginnen met je zoektocht.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 schoenmakersopleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze ambachtelijke schoenmakersopleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de schoenen.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de schoenenbranche volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen in de schoenenbranche. De mbo instellingen en de schoenmakers uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Als je deze opleiding volgt dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Digitale technieken en productievoorbereiding, Inleiding in orthopedische schoentechnieken, Topsportvaardigheden of zelfs voor het keuzedeel Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken.
Als je dan uiteindelijk klaar bent, dan mag je gaan werken bij een schoenmaker of in een schoenenwinkel. Je kunt dan aan de volgende beroepen denken:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Maatschoenmaker kan dat. Veel mbo'ers vallen op de hogeschool vroegtijdig uit. Vaak komt dit doordat hun mbo-diploma niet goed aansluit op de hbo opleiding van hun keuze. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hbo Opleiding Podotherapie, hbo Fysiotherapie, hbo Mens en Techniek of hbo Opleiding voor Ergotherapie. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. Vraag begeleiding als je gaat beginnen. Door de vele studieuitvallers vragen hogescholen vaak extra eisen aan mbo'ers, dus waarschijnlijk ook aan jou.
Wanneer jij een hbo opleiding overweegt, is het goed om te weten dat je ook kunt kiezen voor verschillende deeltijdopleidingen. Van niet alle studies kun je een deeltijd-variant vinden, maar bijvoorbeeld wel van hbo Ergotherapie, hbo Opleiding tot Fysiotherapeut of hbo Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie.
Demian
Geachte meneer/mevrouw,
De opleiding Maatschoenmaker (niveau 4) zou ik mogelijk willen volgen in het schooljaar 2017/2018. Welke opleider verzorgt deze opleiding en waar in Nederland zou die zich dan bevinden?
Alvast bedankt voor uw moeite.
Met vriendelijke groet,
Demian
Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25968
Oude naam kwalificatiedossier: Creatief Vakmanschap, Schoenen, Zadels en Lederwaren
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Sport en Zorg opleidingen
Wil jij in september beginnen met deze opleiding? Dan moet je rekening houden met een uiterste inschrijfdatum bij publieke scholen. Lees hier alles over het inschrijven voor een mbo opleiding.
Op deze pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Daar kom je meer te weten over de opleidingen gezondheidstechniek.
Heb je gekozen voor deze technische opleiding in de zorg, dan kan dat kostbaar zijn. Gelukkig kun je als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt studiefinanciering aanvragen bij duo. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering. En hoeveel je dan ontvangt.