Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Specialist transport en logistiek

MBO Specialist transport en logistiek - niveau 4

Goederen moeten vervoerd worden en jij plant hoe dat gebeurt: welke en hoewel vrachtauto's worden er ingezet, welke chauffeurs rijden er, wat is de ophaaltijd en aflevertijd, de transportroute moet bepaald worden; noem maar op. Je leert van alles over logistiek en communicatie, want je bent de hele dag aan het plannen en overleggen met leveranciers, afnemers en chauffeurs. Je moet flexibel zijn, aangezien omstandigheden voortdurend kunnen veranderen. Soms geef je leiding aan een aantal assistenten, dus leer je ook de vaardigheden daarvoor. Je spreekt je talen en kunt uit de voeten met computers, databases en administratieve systemen. Je leert de wetgeving op het gebied van veilig vervoer van goederen, rijtijdenbesluiten, milieu en arbo kennen. Werk vind je bij transportbedrijven. Hoe kun je het magazijn van een groothandel het beste inrichten? Hoe komen dagelijks de honderden pallets met goederen van de groothandel op tijd bij alle supermarkten in de regio? Als Specialist transport en logistiek zet je je tanden in dat soort vraagstukken. Je bent een oplossingsgerichte regelneef, die erg flexibel is, goed overzicht houdt en stressbestendig is. Tijdens de opleiding leer je alles over planning en logistiek. Zakelijke communicatie is belangrijk en omdat dat ook best internationaal kan, moet je verschillende talen leren spreken. Omdat deze opleiding je klaarstoomt voor een managementfunctie leer je ook van alles over het aansturen van personeel. Banen zijn er bij transportbedrijven, groothandels en magazijnen, maar ook bij grote organisaties als ziekenhuizen, hogescholen of universiteiten.



Tijdens de logistiek-opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan als planner van wegtransport, manager in transport of als personeelsplanner. Bol'ers doen dit door een stage te lopen bij een groothandel, transportbedrijf, overslagbedrijf, distributiebedrijf of vrachtvervoerder. Tijdens de opleiding is het niet lastig om een stage te vinden. Volgens het SBB zijn je kansen op het vinden van een stage ruim voldoende. Verreweg de meeste bbl-gediplomeerden van deze opleiding werken bij het leerbedrijf en kunnen daar blijven.

Na opleiding zijn er enorm veel vacatures beschikbaar. Je hebt de banen zelfs voor het uitkiezen in de transport en logistiek. Toch zal je het in de toekomst lastig krijgen. Robots en computers zullen volgens onderzoekers veel werk gaan overnemen. Werk dat nu nog door planners met een niveau 2, 3 of 4 diploma wordt gedaan. Hierdoor worden op dit moment studenten opgeleid voor werk dat de komende jaren verdwijnt. Ons advies is doorstuderen, want hierdoor vergroot je jouw kans om je baan in de transport of logistiek te behouden. Indien je meer wilt lezen, lees dan meer over de baankansen in de transport en logistiek.

Bekijk de toelatingseisen, want zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding voor de transportsector. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een logistieke werkgever.

Tijdens deze logistieke mbo 4 opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Wanneer je een of meer keuzedelen volgt, dan kun je daarmee verdieping en verbreding geven aan je opleiding. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als manager of supervisor? Er zijn diverse keuzedelen die je kunt kiezen, zoals Veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen, Werken met het ADR, Rekenen, Transportmodaliteiten; vervoer in en rond de havens, Waterstoftechnologie, Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit, Waterstoftechnologie en mobiliteit, Douaneaangifte verdieping, Productielogistiek, Duurzame stadslogistiek, Algemene economie, Import- en exportdocumenten (geschikt voor niveau 4) of lijkt het jou leuk om het keuzedeel Opslag gevaarlijke stoffen te volgen.

Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:

  • Manager in de logistiek
  • Manager in de transport
  • Logistiek medewerker in het magazijn
  • Transportplanner (vrachtvervoer)
  • Transport planner (personenvervoer)
  • Wagenparkbeheerder

Heb jij het diploma Specialist transport en logistiek gehaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt denken aan deze hbo opleidingen na mbo Specialist transport en logistiek: hbo Logistics Management, Maritiem Officier en hbo Logistics Engineering. Ook kun je kiezen voor een opleiding speciaal voor managers en dan kun je hbo Bedrijfskunde of hbo International Business gaan doen. Helaas vallen veel jongeren vroegtijdig uit. Dit komt vaak doordat hun mbo opleiding niet goed aansluit op de hbo opleiding.

Of kies je liever voor een logistieke deeltijdopleiding? Dit is zeker het overwegen waard, want je kunt gaan werken naast je opleiding. Niet alle hbo opleidingen hebben een deeltijd instroom, maar gelukkig wel hbo Logistics Management deeltijd.

Plaats je opmerking over de opleiding

Manager transport en logistiek



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Robin
Hallo, ik ben in het bezit van een MBO4 diploma leidinggeven en heb logistieke ervaring. Nu wil ik graag Logistiek manager of supervisor niv4 gaan doen. Ik vroeg me af wat hier de verschillen in zijn en of deze opleiding als deeltijd naast een vaste baan elders te doen is. 1 dag in de week stage lopen is daarbij geen probleem.

Batuhan
Ik wil douanier worden op hbo niveau, maar ik weet niet welke richting beter is beveiliging of logistiek? Ik wil van het vmbo tl naar mbo en daarna hbo.

Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25777
Oude naam kwalificatiedossier: Manager transport en logistiek
Oude naam opleiding: Manager Transport en Logistiek, Planner wegtransport
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:ruim voldoende

Baankans met diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.

Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.