Een airco/warmtepompmonteur voert verschillende werkzaamheden uit aan koudetechnische en/of airconditioningsystemen zoals splitsystemen, WTW- en DX-installaties. Daarnaast voert hij werkzaamheden uit aan kleinere airconditioningsystemen. Hij (of zij) voert zelfzstandig werkzaamheden uit en daar is een hoop technisch inzicht en verantwoordelijksheidgevoel voor nodig. Je werkt veel op locatie bij particuliere mensen en bedrijven in woningen, woongebouwen, scholen, detailhandel, winkels of kantoren. Een aircomonteur doet dezelfde soort werkzaamheden als een monteur werktuigkundige installaties: je helpt bij het aanleggen, schoonhouden en onderhouden van leidingen. De aircomonteur is daarbij speciaal opgeleid om te werken aan airconditioning-systemen en andere systemen voor ventilatie, die ook wel 'klimaatsystemen' worden genoemd.
Vooral in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken en hoe leuk het vak als Airco/warmtepompmonteur is. Volg je deze opleiding tot aircomonteur dan ga je kennis maken met de praktijk. Bol-studenten gaan op stage en bbl'ers doen ervaring op met een leerbaan. Dit is een opleiding die vooral door bbl-studenten wordt gevolgd, Voor bol´ers is de stagekans voldoende, al zijn de studentenaantallen van de bol-opleiding klein.
Steeds meer mensen denken aan het milieu en het goed kunnen bedienen van koude- en warmte-installaties wordt daarom steeds belangrijker in huis of kantoor. Dit merk jij ook als je klaar bent met de opleiding. Als wij jouw kansen op een baan bekijken, dan zit je er namelijk heel warmpjes bij. Voor airco of warmtepompmonteurs zijn de kansen in het hele land zeer goed. Werk vinden is na deze opleiding zeker niet lastig.
Heb jij interesse in de mbo opleiding aircomonteur niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Check vroeg genoeg of je voldoet aan deze eisen van de opleiding. Dan kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig in de klimaattechniek.
Binnen deze aircomonteur niveau-2 opleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in de klimaattechniek. De mbo-instelling heeft samen met installatiebedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen. Denk bijvoorbeeld aan Duurzaamheid in het beroep B, Digitale vaardigheden basis of Duits in de beroepscontext, maar je kunt ook kiezen voor Verdieping montage componenten koudesystemen en klimaatsystemen.
Ben jij geslaagd voor deze mbo aircomonteur opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken in de klimaattechniek als:
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Wat is het mbo-niveau? 2 (basisberoepsopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 1 tot 2 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 303,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25886
Oude naam mbo opleiding: Aircomonteur
Taal opleiding:
Kun je makkelijk een stage vinden?
Baankans na diploma:
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Koudesystemen en klimaatsystemen 2
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.