Als monteur infratechniek ben je bezig met het leggen van pijpen, het trekken van kabels en het aansluiten van verdeelkasten of transformatoren. Je werkt zelfstandig, maar gaat vaak met een team op pad en luistert naar de aanwijzingen en opdrachten van een voorman. Je werkt op locaties binnen en buiten. Omdat je vaak werkt met elektrische stroom is veiligheid erg belangrijk. Je leert werken met diverse handgereedschappen en elektrische gereedschappen. Communicatie met je collega's komt aan de orde. Ook leer je werken met technische tekeningen en schema's. Je kunt aan de slag bij installatiebedrijven, aannemers en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van bekabeling, waterleidingen of gasleidingen.
Binnen de richting Infratechniek valt er een hoop te kiezen. Er zijn vier infratechnische opleidingen. Als je begint met één van deze mbo opleidingen, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor een baan in de infra. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor Infratechniek. Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere opleiding infratechniek hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de mbo opleiding die je hebt gekozen. In het laatste gedeelte volg je een of meerdere keuzedelen. Dit is een verplicht deel en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je opleiding. De mbo opleidingen die er in de infratechniek bestaan op niveau 2 zijn Monteur datadistributie, Monteur gas-, water- en warmtedistributie, Monteur laagspanningsdistributie en Monteur middenspanningsdistributie.
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Studierichtingen: Monteur datadistributie, Monteur gas-, water- en warmtedistributie, Monteur laagspanningsdistributie, Monteur middenspanningsdistributie
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.