Ooit bouwde Fokker grote verkeersvliegtuigen in Nederland. Fokker bestaat nog steeds en maakt nu alleen nog maar de onderdelen voor vliegtuigen, soms ook voor ruimteschepen of satellieten. Het is werk dat vraagt om heel veel precisie, want de kleinste foutjes kunnen leiden tot grote vliegtuigongelukken. Daarnaast moeten vliegtuigen steeds lichter worden, waardoor ze ietsje minder het milieu belasten. Betreed de fascinerende wereld van vliegtuigbouw met deze mbo-opleidingen op niveau 3. Zit er een kunststofbewerker, plaatwerker of samenbouwer in jou? Ontwikkel de vaardigheden die belangrijk zijn in de vliegtuigindustrie. Of je nu gefascineerd bent door kunststofbewerking, plaatwerk of het assembleren van vliegtuigcomponenten, deze opleiding geeft een goede voorbereiding in de vliegtuigbouwwereld. Je leert werken met handgereedschappen, pneumatische en elektrische apparaten en grote machines. Je werkt met materialen als staal en aluminium, maar ook met moderne kunststoffen. Je werkt onder leiding van een voorman en werkt zowel zelfstandig als in teamverband. Na het behalen van je diploma ben je klaar om te schitteren in de vliegtuigbouw. Werk is er rond Schiphol of bij andere luchthavens in Nederland. Eventueel kun je bij vliegtuigfabrieken in het buitenland werk zoeken. Doorstuderen kan natuurlijk ook.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Een Airbus A320, is het meest gebruikte passagiersvliegtuig ter wereld, is ruim 70 meter lang en bijna 60 meter breed. Het bestaat dus uit verschillende onderdelen, die zelf ook weer uit verschillende onderdelen bestaan. Een samenbouwer bouwt onderdelen samen tot een groter deel, die je van collega's bij een andere afdeling krijgt, of die soms zelfs vanuit een ander bedrijf binnenkomen. Je werkt daarvoor met verschillende machines, die je goed moet leren kennen.
Als plaatwerker vliegtuigbouw moet jij je goed kunnen concentreren, nauwkeurig kunnen werken en materiaal kennis hebben. Op basis van een tekening maak je nieuwe platen die je collega's gebruiken voor hun constructies. Of je doet aanpassingen aan platen die er al zijn. De vormen van de verschillende onderdelen moeten goed op elkaar afgesteld zijn, en dat is jouw taak. De plaatwerker vliegtuigbouw is alert op richtlijnen en voorschriften. Het vliegtuig moet uiteindelijk veilig de lucht in. Wees dus bewust van taken, resultaat en de levensduur van materialen. Het spreekt voor zich dat je bewust bent van de gevolgen voor het milieu. Alles moet een stukje duurzamer, ook in de luchtvaartindustrie.
Een vliegtuig moet licht zijn (want dan is er minder brandstof nodig en kunnen er meer mensen mee), maar natuurlijk ook zo stevig mogelijk. Daarom werken ze in de vliegtuigbouw regelmatig met kunststof, want dat is licht en stevig materiaal, zeker als je het combineert met composiet. Als kunststofbewerker kun je dat materiaal in allerlei vormen en maten klaarmaken, of je past al bestaande onderdelen aan. Dat doe je natuurlijk op basis van een tekening. Nauwkeurig, geconcentreerd en veilig werken zijn belangrijk.
Het vinden van een stage tijdens de mbo-opleiding Allround Samenbouwer Luchtvaartuigen (niveau 3) is doorgaans goed te doen. Deze opleiding combineert leren en werken, wat betekent dat je vaak al een arbeidsovereenkomst hebt bij een leerbedrijf, zoals GKN Fokker Aerostructures. Tijdens de opleiding werk je vier dagen per week bij het leerbedrijf en volg je één dag per week lessen. Dit zorgt ervoor dat je direct praktijkervaring opdoet en begeleid wordt door ervaren professionals.
Als je klaar bent, dan wacht jou een mooie toekomst in de luchtvaart, want je kunt direct naar een baan vliegen. Je kansen op werk lijken goed. Met een diploma Allround samenbouwer luchtvaartuigen ben je dus niet snel werkloos, net als een hoop andere technische opleidingen. Kijk daar ook eens! Voor meer informatie over de arbeidsmarkt kun je ook kijken op de pagina over de baankansen in het vliegtuigonderhoud.
Om met deze opleiding (niveau 3) voor het kunnen onderhouden en repareren van vliegtuigen te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de luchtvaart.
Als jij kiest voor deze opleiding vliegtuigonderhoud niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen studieinhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de vliegtuigtechniek. Zo kun je jouw studie aanvullen met vakken als Basis composieten, Engels in de beroepscontext, Basis inzetbaarheid als militair, Basis militaire fysieke en mentale fitheid, Drones, Introductie instructie geven bij Defensie, Basis niet-destructief onderzoek, Specifieke gasturbinemotoren, Specifieke gasturbinemotoren, Maintenance (repair and overhaul fuel tanks), Vliegtuigtype Familiarization training, Onderhoud en/of inspectie aan helikopters, Onderhoud en/of inspectie aan vliegtuigzuigermotoren, Verdieping gasturbinemotoren of Werken volgens onderhoudsfilosofie MSG-3.
Ben jij geslaagd voor deze mbo opleiding vliegtuigonderhoud? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:
Jesper
Waar en op welk datum kan ik met deze opleiding starten?
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25939
Vervallen opleiding: Plaatwerker vliegtuigbouw, Samenbouwer vliegtuigbouw, Kunststofbewerker vliegtuigbouw
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Luchtvaarttechniek 3
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.