Sleutel je graag aan brommers, auto's of motoren? De assistent mobiliteitsbranche werkt als rechterhand van een ervaren monteur bij onderhoud en reparaties. Je verricht eenvoudige controles, vervangt onderdelen en doet kleine reparaties. Je maakt onderdelen schoon, geeft gereedschappen en materialen aan en voert afval af. Je zorgt ervoor dat de werkplaats netjes opgeruimd is. Tijdens de opleiding leer je wat er onder de motorkap van een voertuig gebeurt. Ook maak je kennis met de overige techniek als assen, differentiëlen, koppelingen, versnellingsbakken en uitlaten. Ook het elektrische systeem komt aan bod. Je kunt aan de slag bij een autodealer, importeur of garagebedrijf.
Tijdens de opleiding Assistent mobiliteitsbranche maak je kennis met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een autobedrijf of bij een garage. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Na een mindere periode zijn je kansen op de stagemarkt en arbeidsmarkt een stuk beter in de autotechniek. Vorig jaar hadden studenten het heel erg lastig om een stage tijdens de opleiding tot Assistent mobiliteitsbranche te vinden. Je stage is vaak een maatwerktraject.
Helaas publiceert het SBB geen cijfers over de arbeidsmarkt na deze opleiding, hier kunnen wij jou dus niks over vertellen. Natuurlijk kun je ook verder met studeren in de auto's na deze mbo opleiding. Dit lijkt ons een verstandige zet.
Voor deze autotechniek niveau 1 opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Wel heeft de opleiding andere toelatingseisen. De meeste mensen gaan na deze opleiding een mbo opleiding op niveau 2 doen.
Binnen deze entreeopleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in de autobranche. De mbo-instelling heeft samen met bouwbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen. Denk bijvoorbeeld aan Autotechniek en Bedrijfsautotechniek, maar je kunt ook kiezen voor Engels.
Ben jij geslaagd voor deze mbo autotechniek opleiding niveau 1? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een autobedrijf of in een garage als:
Josue Plantijn
Ik heb interesse om deze opleiding te doen ., MBO ASSISTENT MOBILITEITSBRANCHE NIVEAU 1
Timothy Margarita
Hallo, mijn naam is Timothy, maar mijn vrienden en familie noemen me Tim.
Ik ben 24 jaar en woon op Curaçao,Willemstad, ik wil naar Nederland komen om te leren en te werken, ik word elke dag gemotiveerd wakker, ik heb veel vertrouwen in mijn werk, ik drink niet en ik rook niet, ik sport heb een prima conditie,ik sta erg open om mee te praten en ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te leren,daarom wil ik naar Nederland komen om te werken en vooruit te blijven gaan.
Akram
Ik wil me graag nog aanmelden voor de entreeopleiding assistent mobiliteitsbranche op jullie school.
Diego
Ik heb ervaring met sleutelen alleen niet aan autos maar aan tel machines mijn opa heeft daarin een bedrijf en daar heb ik gewerkt.
Louenneth
Goeie Morgen, Hoe kan ik voor deze opleiding aanmelden ,en is er een mogelijkheid om in februari te beginnen?
Opleidingsdomein: Entree
Niveau: 1 (entreeopleiding)
Duur opleiding: 1 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 303,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25745
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.