Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Adviseur mobiliteitsbranche

MBO Adviseur mobiliteitsbranche - niveau 3

Autohandelaren hebben een reputatie, dat ze iedere klant precies dát verhaal weten te vertellen dat hen overtuigt een bepaalde auto te kopen. Maar jij kunt als verkoopadviseur laten zien dat je echt kennis van zaken hebt en niet verkoopt om het verkopen. Je moet als verkoopadviseur veel mensenkennis hebben, flexibel zijn en een gevoel hebben voor de markt. Leer de fijne kneepjes van het vak, variërend van het adviseren van klanten over voertuigen en mobiliteitsoplossingen tot het begrijpen van de nieuwste ontwikkelingen in de branche. Op niveau 3 leg je een stevige basis voor een carrière als adviseur in de mobiliteitsbranche. Verdiep je in klantadvies, verkoop en dienstverlening, en ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in de boeiende autosector. Na het afronden van deze niveau-3 opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan als Adviseur Mobiliteitsbranche.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Tijdens de mbo opleiding maak je kennis met verschillende verkooptechnieken en leer je alles over de administratieve afhandeling van de verkoop. Vanzelfsprekend moet je de producten die je verkoopt door en door kennen. Je kent de technische specificaties, weet alles over de accessoires en adviseert over het onderhoud. Je maakt een proefrit en bouwt een band op met de klant. Autoverkopers vinden werk bij autodealers, importeurs, tweedehandsbedrijven of leasefirma's.

Tijdens deze opleiding tot autoverkoper maak je kennis met de praktijk in de mobiliteit. Daarom ga je binnen de bbl-variant een leerbaan volgen en tijdens de bol-opleiding ga je een stage lopen bij een autobedrijf, autoverkoper of bij een autogarage. Volgens het SBB kun je tijdens de opleiding redelijk makkelijk een stage vinden. Er zijn dus niet te weinig stageplaatsen voor de aankomende autoverkopers. Begin vroeg genoeg met het zoeken naar een stageplek, zo scoor je de leukste plek.

Je kansen op een baan na deze autoverkopers opleiding zijn goed. Maar toch kan er in de toekomst zand in je motor komen. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren veel werk voor de niveau 2 en 3 studenten in de voertuigtechniek wordt overgenomen door computers en robots. Ook worden steeds meer auto's via internet verkocht. Voor studenten met een niveau 4 diploma lijkt dat veel minder het geval te zijn, dus doorstuderen raden wij sterk aan. Ben jij helemaal gek van auto's? Bekijk dan ook de arbeidsmarkt in de mobiliteit.

Om met deze opleiding niveau 3 tot autoverkoper te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk welk diploma voldoet en welke toelatingseisen er nog meer gelden om te mogen starten. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de autobranche of mobiliteitsbranche.

Als jij kiest voor deze opleiding autoverkoper niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Mbo-scholen hebben samen met autobedrijven gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Engels in de beroepscontext, Waterstoftechnologie en mobiliteit, Kennis van Autotechniek, Kennis van Bedrijfsautotechniek of Oriëntatie op ondernemerschap. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je opleiding tot autoverkoper.

Als je klaar bent dan mag je auto's gaan verkopen en mensen over auto's adviseren. Zo kun je aan de slag gaan als:

  • Occasionverkoper
  • Junior Verkoopadviseurs auto's
  • Junior autoverkoper
  • Verkoopadviseur Bestelwagens
  • Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche

Plaats je opmerking over de opleiding

Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Noel
Waar is deze opleiding te volgen

Floyd
Is de opleiding in staat om te helpen bij het vinden van een stageplek? Ik heb op internet gekeken maar kon niks vinden. Ook heb ik het gevraagd aan een BBL leerling. Wel heb ik op vactures gesolliciteerd, maar werd afgewezen vanwege gebrek aan ervaring.

met vriendelijke groet,
Floyd


Floyd
geachte heer/vrouw,

Mijn naam is Floyd ik ben 18 jaar en volgend jaar wil ik waarschijnlijk gaan overstappen naar de opleiding autoverkoper en dan de BBL variant. Graag zou ik willen weten hoe het gaat met een stage plek zoeken, moet ik dit zelf doen of kan school hier een belangrijke rol in spelen? Ook vraag ik mij af of het stage-bedrijf een erkend leerbedrijf moet zijn.

met vriendelijke groet,

Floyd

Nyckle
Geachte heer/ mevrouw,
Graag zou ik wat meer informatie over deze opleiding willen hebben. Bijvoorbeeld hoeveel dagen werk je in de week, wanneer begint de opleiding enz.

Alvast bedankt voor de moeite.
Groeten Nyckle

Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25239
Oude naam kwalificatiedossier: Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans na diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.