Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Carrosseriebouwer

MBO Carrosseriebouwer - niveau 2

Personenauto's rollen in grote series uit een fabriek, maar andere voertuigen worden speciaal gebouwd. Denk aan brandweerwagens of stadsbussen, maar ook een bloemenwagen of ijscokar. Carrosseriebouwers gaan aan de slag met metalen, kunststoffen en hout om de opbouw van speciale voertuigen in elkaar te zetten. Ze zagen, slijpen, timmeren, lassen en lijmen. Je moet dus van heel wat markten thuis zijn en beslist twee rechterhanden hebben. Je leert werken met tekeningen en raakt vertrouwd met elektrische installaties. Je werkt veel in teams, onder leiding van een voorman. Banen vind je bij carrosseriebouwers of garages die onderhoud aan zulke voertuigen doen.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Tijdens deze opleiding maak je kennis met de praktijk. Wanneer je voor de bol-variant kiest dan doe je door een stage te lopen bij een bedrijf of bij een garage. Bbl'ers doen praktijkervaring op binnen hun leerbaan. Dit is een opleiding die vooral door bbl-studenten wordt gevolgd. Hierdoor is de kans op het vinden van een stage niet bepaald. Het zou kunnen dat het vinden van een stage lastig is. Begin tijdig met het zoeken naar een stageplek.

Een baan vinden in de voertuigtechniek was vorig jaar geen probleem, want je kans op werk was toen in heel Nederland heel goed. Vacatures waren er meer dan genoeg voor gediplomeerden van deze opleiding. Toch kan er over een tijdje zand in je motor komen. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren veel werk voor de niveau 2 en 3 studenten in de voertuigtechniek wordt overgenomen door computers en robots. Voor studenten met een niveau 4 diploma lijkt dat veel minder het geval te zijn, dus doorstuderen raden wij sterk aan.

Heb jij interesse in deze opleiding op niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Check vroeg genoeg of je voldoet aan deze eisen van de opleiding. Dan kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig in de voertuigentechniek.

Binnen deze niveau-2 carrosseriebouwer opleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in de autotechniek. De mbo-instelling heeft samen met carrosseriebedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen. Denk bijvoorbeeld aan Car- en interiorwrapping, Kennis van Autotechniek, Kennis van Bedrijfsautotechniek, Kennis van Fietstechniek, Vervormende technieken bij carrosserieschade of Onderhoud en herstel van recreatievoertuigen, maar je kunt ook kiezen voor Voertuigen voor mindervalide gebruikers.

Ben jij geslaagd voor deze mbo carrosseriebouwer opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken in de voertuigtechniek als:

  • Lijmer
  • Junior Inbouwmonteur bedrijfswageninrichting
  • Assistent Carrosseriebouwer

Plaats je opmerking over de opleiding

Carrosseriebouwer



Met je reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Je privacy is belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

jasper
MBO opleiding (eerste) carrosseriebouwer wordt al jaren aangeboden door Deltion Zwolle

Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Wat is het mbo-niveau? 2 (basisberoepsopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 1 tot 2 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 303,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25595
Oude naam mbo opleiding: Carrosseriebouwer niveau 2
Taal opleiding:nederlands


Kun je makkelijk een stage vinden?onbekende stagekansen


Kun je makkelijk werk vinden?onbekende baankansen

SBB, februari 2025

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Techniek College Rotterdam

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.