Oude stoelen worden weer als nieuw door ze opnieuw te bekleden. Bekleding vervangen (of nieuwe meubels bekleden) is het werk van de meubelstoffeerder. Tijdens de tweejarige opleiding leer je zowel klassieke als moderne meubels bekleden. Je leert werken met de benodigde gereedschappen en materialen. Nauwkeurigheid is belangrijk bij dit werk. Je leert ook hoe meubels er vroeger uitzagen en hoe ze in elkaar gezet werden (en worden). Je komt te werken in een meubelfabriek, reparatiewerkplaats of grote meubelzaak. Je werkt zelfstandig, maar een ervaren meubelstoffeerder controleert je werk en geeft aanwijzingen en tips. Werk is er bij meubelmakers, stoffeerders en bekledingsbedrijven.
Tijdens deze meubelstoffeer-opleiding maak je kennis met het vak door te werken. Meestal ga je daarom een stage lopen bij meubelmakers, meubelstoffeerders, restaurateurs of bekledingsbedrijven. De kansen dat jij tijdens deze opleiding een stageplaats kunt vinden waar je kunt meubelstofferen zijn volgens het SBB goed. Voor een stageplek bij een stoffeerder is het niet nodig dat je vroeg begint met het zoeken naar een stageplek. Sommige scholen kennen een eigen leerbedrijf. Dit zijn schoolbedrijven die gerund worden door scholieren onder begeleiding van een docent en dit vergroot de kans op een stageplek tijdens jouw mbo opleiding.
Helaas zijn er gegevens bekend over jouw toekomstige arbeidsmarkt. Voor de opleiding Meubelstoffeerder zijn de studentenaantallen te klein om de kans op werk in de toekomst te kunnen berekenen. Hou er rekening mee dat werk vinden misschien lastig kan zijn na het behalen van je diploma voor meubelstoffeerder.
Heb jij interesse in deze mbo meubelstoffeeropleiding op niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Je wordt toegelaten met een mavo of vmbo-diploma (leerweg BB, TL, KB of GL). Ook voldoen een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 (vwo mag ook) en een diploma van een Entreeopleiding/AKA niveau 1. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig bij een meubelmaker, meubelstoffeerder of bekledingsbedrijf.
Binnen deze mbo niveau-2 opleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in een bepaald onderwerp. De mbo school heeft samen met meubelstoffeerders bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen, waardoor je opleiding beter aansluit op een baan. Tijdens deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de keuzedelen Klassiek meubelstofferen, Digitale vaardigheden basis, Klassiek meubelstofferen eenvoudige klassieke meubels en voor Werken in een restauratieomgeving.
Na de opleiding Meubelstoffeerder kun je solliciteren bij een meubelmaker, restaurateur van meubels, meubelstoffeerder of bekledingsbedrijf naar verschillende banen. Denk bijvoorbeeld aan:
Fitsum
ik wil graag een meubelstoffeerder opleiding doen en ik heb een nederlandse certficat met drie jaar ervaring !
Marjolein
ik wil graag weten of de opleiding een dagopleiding is en of ik mij nu nog kan inschrijven voor het nieuwe schooljaar 2019-2020?
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 295,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25854
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Start jij in september met een opleiding in de houtbewerking, stoffering, inrichting of het onderhoud aan een publieke mbo school? Dan dien jij je voor 1 april in te schrijven.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn voor de onderhoud- of houtbewerking-opleidingen? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
De overheid ondersteunt je als je een opleiding in de houtbranche, schoonmaak of afbouw wilt volgen. Er is een grote kans dat je studiefinanciering op het mbo kunt aanvragen.