In timmerfabrieken worden ramen, deuren, trappen en houtskeletten gemaakt. Eerst worden de onderdelen vervaardigd, daarna zetten montagemedewerkers de boel in elkaar. Dat is nauwkeurig werk, want een deur of raam mag niet klemmen of een kier open laten. Je leert werken met hout en kunststoffen en met allerlei gereedschap. Op niveau 4 houd je je vooral bezig met het plannen van alle werkzaamheden. Ook bereid je productieprocessen voor. Je zorgt ervoor dat het benodigde materiaal besteld wordt en dat er voldoende timmermedewerkers zijn om een klus te klaren. Je let op de levertijd, maar ook op de veiligheid en de kwaliteit. Werk is er in timmerfabrieken.
Je leert bouwtekeningen en berekeningen maken: je berekent de hoeveelheid materiaal die nodig is voor een klus. Je kijkt welke vakmensen nodig zijn en hoe lang. Je bepaalt of er speciale apparatuur moet worden ingehuurd voor een klus. Je maakt een inschatting van de kosten van een project. In kleinere timmerbedrijven werk je alleen, in grotere bedrijven werk je samen met anderen. Om het werk goed te doen moet je technische kennis hebben en weten hoe de markt in elkaar zit. Je werkt bijna altijd achter een bureau, maar snapt wel hoe het er aan toegaat in de werkplaats of op het bouwterrein. Je kunt kiezen voor werk in de meubelindustrie, timmerfabrieken, interieurbouw of scheepsinterieurbouw.
Tijdens de opleiding houttechniek maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken met hout. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een timmerfabriek of meubelbouwer. Voor deze opleiding zijn er volgens het SBB genoeg stageplaatsen. Je kansen op het vinden van een stage zijn ruim voldoende. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een timmerfabriek, meubelmaker of scheepsinterieurbouwer waar jij stage kunt lopen.
Er is heel veel vraag naar werkvoorbereiders met een diploma. In het hele land is je kans op werk zeer groot. Een baan kun je makkelijk vinden. Heb je interesse in deze opleiding, kijk dan ook op de pagina over de baankansen in de houttechniek.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 hout-opleiding. Bekijk daarom wat de toelatingseisen zijn. Om toegelaten te worden heb je (minimaal) een Vmbo-diploma (leerweg TL, KB of GL) of een mbo-niveau 3 diploma nodig. Check vroeg genoeg wat de exacte toelatingseisen zijn, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding houttechniek niveau-4 heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze creatieve mbo-4 opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen in de houtbranche, want je bepaalt zelf de onderwerpen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als werkvoorbereider? Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in de houtsector. Timmerbedrijven en interieurbouwers uit jouw regio hebben samen met de mbo scholen interessante onderwerpen bedachten die goed aansluiten bij deze houtopleiding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Bijzondere eind- en langsprofielen maken met conventionele houtbewerkingsmachines, Gaten en inkrozingen maken met conventionele houtbewerkingsmachines, Bouwkunde en bouwfysica, Introductie QRM industrieel produceren met hout, Procesoptimalisatie industrieel produceren met hout, Programmeren online aansturing bewerkingscentrum of Projectleiding. Ook kun je een keuzedeel volgen dat is gericht op het doorstromen naar het hbo.
Na de opleiding Werkvoorbereider houttechniek kun je solliciteren naar verschillende banen bij meubelmakers, timmerfabrieken, interieurbouwers of scheepsinterieurbouwers. Denk bijvoorbeeld aan:
Na de opleiding Werkvoorbereider houttechniek kun je naar het hbo. Veel jongeren die van het mbo komen vallen uit op een hogeschool. Dit komt vaak doordat de hbo opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Laat je daarom goed begeleiden op het hbo en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de creatieve sector. Hou ook rekening met extra eisen die hogescholen stellen aan mensen met een mbo-diploma. Na mbo Werkvoorbereider houttechniek kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende hbo opleidingen: hbo Industrieel Product Ontwerpen, hbo Bouwkunde, hbo Werktuigbouwkunde of hbo Maritieme Techniek.
Na deze creatieve mbo opleiding kun je kiezen voor een paar hbo deeltijdopleidingen. Je kunt naast je werk gewoon blijven studeren! Denk bijvoorbeeld aan hbo Maritieme Techniek/ Scheepsbouwkunde deeltijd of hbo Civiele Techniek deeltijd.
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 of 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25587
Oude naam kwalificatiedossier: Montagemedewerker timmerindustrie
Oude naam opleiding: Meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie, Werkvoorbereider industrieel produceren met hout
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Start jij in september met een opleiding in de houtbewerking, stoffering, inrichting of het onderhoud aan een publieke mbo school? Dan dien jij je voor 1 april in te schrijven.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn voor de onderhoud- of houtbewerking-opleidingen? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
De overheid ondersteunt je als je een opleiding in de houtbranche, schoonmaak of afbouw wilt volgen. Er is een grote kans dat je studiefinanciering op het mbo kunt aanvragen.