In de wereld van grondwerk, waterbouw en wegenbouw is geen dag hetzelfde. Iedere klus is uniek, maar met een opleiding in de grond-, water- en wegenbouw op niveau 3 weet je straks precies hoe jij en je ploeg dit moeten aanpakken. Of het nu op de bouwplaats, langs het water, of op de weg is, met grote en zware machines krijg je altijd te maken. Daarom zijn lessen in veilig werken een belangrijk onderdeel van je opleiding. Daarnaast is een goede samenwerking onmisbaar voor het op tijd afronden van een opdracht. Ook die vaardigheden spijker je bij. Banen vind je bij aannemers, bouwbedrijven, weg- en waterbouwbedrijven en gemeentes.
Er is veel te kiezen binnen de studierichting grondwerk, waterbouw en wegenbouw. Er zijn maar liefst vier bouwkundige opleidingen. Als je begint met één van deze niveau 3 opleidingen voor de bouw, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor grondwerk, waterbouw en wegenbouw. Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere mbo gww opleiding hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de bouwkundige of technische opleiding die je hebt gekozen. In het laatste gedeelte volg je een of meerdere keuzedelen. Dit is een verplicht deel en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je mbo opleiding. De mbo opleidingen in grondwerk, waterbouw en wegenbouw die vallen onder deze studierichting zijn Allround vakman gww, Allround waterbouwer, Balkman en Straatmaker.
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Niveau: 3 (vakopleiding)
Studierichtingen: Allround vakman gww, Allround waterbouwer, Balkman, Straatmaker
Oude naam kwalificatiedossier: Straatmaker, Vakman asfalt, Vakman gww, Waterbouwer
Vervallen opleiding: Steenzetter/ rijswerker
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.