Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Allround dakdekker pannen leien

MBO Allround dakdekker pannen/leien - niveau 3

Een dakpan van lei is kwetsbaar, onderhoud is daarom erg belangrijk. Er bestaan verschillende soorten lei, zoals: keramische lei, eternit lei, natuurlei en betonlei. Met deze soorten leer je allemaal werken als leilegger. Bij de gewone dakpan kun je denken aan de gebakken keramische dakpan en de betonnen dakpan. Deze soorten worden het meest gebruikt in Nederland. De allround dakdekker pannen/leien maakt uitwendige scheidingsconstructies met pannen of leien. Dit doet de allround dakdekker pannen/leien alleen of met een team. Ook inspecteert hij daken en constructies.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Met name in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken als dakdekker en hoe leuk het vak op het dak is. Tijdens de dakdekker opleiding maak je daarom kennis met de praktijk. Bol-studenten gaan een stage lopen bij een dakdekkersbedrijf of op de bouwplaats. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Omdat deze opleiding vooral door bbl'ers wordt gevolgd kunnen wij geen uitspraken doen over jouw kansen op het vinden van een stageplek op het dak.

Het gaat goed met de bouw en dat ga jij hopelijk ook merken als je klaar bent met deze opleiding. Het SBB geeft helaas geen prognose af voor deze opleiding. In de bouwwereld zoeken ze veel mensen en volgens de bouwbranche staat dit als een huis. Maar dat huis moet je dan zelf wel een dak geven door een diploma te halen. Wij hebben op deze pagina nog een algemene baanprognose opgenomen, waar je tevens informatie kunt vinden over de baankansen in dakdekken?

Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze dakdekker opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in de bouw.

Als jij kiest voor de mbo opleiding dakdekker niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de bouw. Mbo-scholen hebben samen met dakwerkbedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Engels in de beroepscontext, ICT toepassen op de bouwplaats of ARBO: kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3.

Ben jij geslaagd voor deze mbo opleiding dakdekker? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een dakwerkbedrijf of op de bouwplaats als:

  • Opperman Dakdekker
  • Timmerman buitenbouw
  • Daktimmerman

Plaats je opmerking over de opleiding

Allround dakdekker pannen/leien



Met je reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Je privacy is belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Jesse
Ik wil graag de BBL-opleiding van dakdekker gaan doen. Een leerbedrijf heb ik al geregeld. Maar waar kan ik deze opleiding volgen? Ik heb al met diverse scholen contact opgenomen en het internet doorzocht, maar heb nog niets kunnen vinden. Ik ben woonachtig boven in Groningen. Kunt u mij verder helpen?

Opleidingsdomein: Bouw en infra
Wat is het mbo-niveau? 3 (vakopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 2 tot 3 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25867
Taal opleiding:nederlands


Kun je makkelijk een stage vinden?onbekende stagekansen

Baankans na diploma:onbekende baankansen

SBB, februari 2025

← Terug naar MBO Dakdekken 3

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Techniek College Rotterdam

Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.

Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.