Ben jij gepassioneerd over het vervullen van de wensen van gasten en het creëren van een onvergetelijke eetervaring? Tijdens deze opleidingen leer je de kunst van gastvrijheid en service. Je krijgt niet alleen de fijne kneepjes van het bedienen, maar je ontwikkelt ook communicatievaardigheden en het vermogen om klanten te verwennen. Je bent het levende visitekaartje van een restaurant, lunchroom of café. Uiteraard serveer je drankjes en de gerechten uit de keuken, maar je zorgt ook dat mensen het naar hun zin hebben. Daarnaast adviseer je over het menu, of over de wijnen bij een gerecht, reken je af, vul je voorraden aan en zorg je voor hygiëne en veiligheid. Zijn er klachten, dan handel je die netjes en professioneel af. Met een diploma op niveau 4 zullen ook de aansturing van personeel, de inkoop en het in de gaten houden van het budget onderdeel van je takenpakket zijn. Naast leidinggevende bediening kun je ook kiezen voor gastronoom/sommelier.
Kies jij voor de richting Bediening? Dan kun je kiezen voor twee horeca opleidingen. Als je begint met één van deze mbo opleidingen, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle mbo opleidingen binnen de richting voor Bediening. Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere horeca opleiding hebben gekozen. Hoe ga je om met vervelende klanten? Of wat zijn de enquêtes in de bediening? Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de niveau-4 opleiding die je hebt gekozen. Het laatste deel volg je een of meerdere keuzedelen. Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je mbo opleiding. De mbo horeca-opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Gastronoom/sommelier en Leidinggevende bediening.
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Wat is het mbo-niveau? 4 (middenkaderopleiding)
Studierichtingen: Gastronoom/sommelier, Leidinggevende bediening
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.