Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
Baankansen MBO Voedsel, Natuur en Leefomgeving

Wat kun je doen in de Natuur en Leefomgeving?

Na het afronden van een mbo-opleiding in de Natuur en Leefomgeving zijn er verschillende mogelijkheden en baankansen, afhankelijk van de specifieke richting van de opleiding. Bij een opleiding gericht op natuur en milieu kunnen afgestudeerden aan de slag als milieutechnici, milieumedewerkers of beleidsmedewerkers op het gebied van duurzaamheid. Er is best veel vraag naar professionals die kunnen bijdragen aan milieuvriendelijke initiatieven en het beheer van de natuur. Voor diegenen die een mbo-opleiding in dierenverzorging hebben afgerond, liggen er kansen in dierenpensions, dierenwinkels, dierentuinen of als zelfstandig ondernemer in de dierenverzorging. Er is op dit moment niet veel vraag naar bekwame dierenverzorgers. Afgestudeerden in land- en tuinbouw kunnen aan de slag als agrarisch medewerker, tuinder of hovenier. Deze sector heeft nu veel behoefte aan professionals die bekwaam zijn in duurzame landbouwpraktijken en tuinontwerpen. Voor diegenen met een passie voor bloemen en design biedt een mbo-opleiding in dit vakgebied kansen in bloemisterijen, tuincentra of als zelfstandig bloemist. Creativiteit en vakmanschap zijn essentieel in deze branche. Als je een opleiding hebt gevolgd in ruimtelijke ordening en planologie, kun je aan de slag als planner, beleidsadviseur of medewerker bij gemeenten, provincies of adviesbureaus die zich bezighouden met ruimtelijke ontwikkeling. Om de baankansen te vergroten na een mbo-opleiding in de Natuur en Leefomgeving is het vaak waardevol om relevante werkervaring op te doen in de branche en mogelijk aanvullende cursussen of trainingen te volgen. Van de mensen die onlangs een diploma hebben behaald in deze sector heeft bijna de helft direct werk. In het salaris zitten enormen verschillen. Om sneller een baan te vinden is het handig om een passende stageplek te zoeken en vrijwilligerswerk te doen.

Doorstuderen op het hbo kan ook, bijvoorbeeld bij de opleiding voedingsmiddelentechnologie, milieukunde of verschillende opties in de landbouw. Binnen de landbouw blijven de baankansen komende jaren goed en dan vooral met een focus op biologisch en duurzaam. Wel zullen steeds meer taken en werkzaamheden worden overgenomen door drones en robots.

Nergens is het verschil in het startsalaris zo groot als in de groene sector. Ook zit er enorm veel verschil in het salaris van bbl'ers en bol'ers. Na de opleiding Medewerker veehouderij, Medewerker hovenier en na het afronden van Medewerker dierverzorging verdien je ongeveer 10 euro per uur en daarmee sta je in de top-3 met mbo opleidingen waarmee je het minst verdient. Ook verdien je niet veel na Medewerker bloem, groen en styling en Medewerker agrarisch loonwerk. En deze mbo-opleiding verdien je ongeveer 11 euro per uur bruto. Wanneer we kijken naar de mbo-opleidingen op niveau-3, dan is het startsalaris ook niet altijd een vetpot. Na de opleiding Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling of Zelfstandig medewerker dierverzorging verdien je tuyssen de 11 en 12 euro per uur. Meer dan 13 euro per uur verdien je na de opleidingen Vakbekwaam medewerker teelt, Vakbekwaam hovenier en Vakbekwaam medewerker veehouderij. Niet meer dan 12 euro per uur krijg je met een diploma van Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie. En een grootverdiener ben je na de opleiding Vakbekwaam medewerker voeding en technologie. Afgestudeerden van deze opleiding ontvangen meer dan 14 euro per uur. Na het behalen van een bol-diploma op niveau-4 krijg je niet altijd een hoog salaris. Zo is dat bijvoorbeeld na Bedrijfsleider dierverzorging, Vakexpert bloem, groen en styling, Vakexpert agrohandel en logistiek en Dierenartsassistent paraveterinair. Het gemiddelde startsalaris na deze mbo opleidingen ligt niet boven de 13 euro per uur. Iets daarboven ligt het startsalaris na de opleidingen Vakexpert teelt en groene technologie, Vakman-ondernemer, Opzichter/uitvoerder groene ruimte, Vakexpert voeding en kwaliteit en Onderzoeker leefomgeving. Een spekkoper ben je na de opleiding Vakexpert veehouderij, dan verdien je 17 euro per uur. De uurlonen in de industrie liggen een stuk hoger. Na de opleiding Vakbekwaam medewerker voeding en technologie verdien je ongeveer 14 euro bruto. Een medewerker versindustrie verdient ruim 15 euro per uur. Daarmee behoort deze laatste opleiding tot de niveau-2 opleidingen waarmee je het meest verdient. Na een niveau-3 opleiding boer je nog beter.

Na het afronden van je bol- of bbl-opleiding in de vershandel, kun je aan de slag gaan met verse producten. Je bent waarschijnlijk nieuwsgierig naar je salaris, en in vergelijking met andere mbo-opleidingen is het uurloon verrassend hoog. Voor de Ondernemer vers is het uurtarief 14 euro. Een Medewerker Versindustrie, wat je wordt na een niveau-2 opleiding, verdient ongeveer 15 euro per uur, wat opvallend hoog is voor een niveau-2 opleiding. De opleiding Vakbekwaam Medewerker Vers op niveau 3 heeft een startsalaris van ongeveer 12 euro per uur, wat opmerkelijk is, want na de niveau-2 opleiding Medewerker Vers verdien je ook ongeveer 12 euro per uur. Het is helaas onduidelijk waarom er geen verschillen zitten in het uurloon binnen de versindustrie.

Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.

Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.

Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.