Welke dier je ook verzorgt, in grote lijnen is het vak van dierenverzorger hetzelfde. Je voert de dieren, verschoont de hokken en schakelt hulp in wanneer je merkt dat een dier niet gezond is. Dit kun je doen bij een productiebedrijf, dierenwinkel of asiel, maar bijvoorbeeld ook in een dierentuin. Als zelfstandig medewerker dierverzorging (niveau 3) werk je zelfstandiger en neem je meer beslissingen zelf. Als proefdierverzorger verzorg jij dieren waar proeven op worden gedaan. Voor dierenliefhebbers kan dit soms best zielig zijn, dus je moet stevig in je schoenen staan als je die mbo opleiding kiest.
Binnen de opleidingsrichting Dierverzorging kun je kiezen voor twee dierenverzorgers opleidingen niveau 3 op het mbo. Als je begint met één van deze opleidingen, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor Dierverzorging. Wat geef je aan een ziek dier? Of wanneer is een dier gezond? Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere opleiding in het mbo hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de opleiding tot dierenverzorger die je hebt gekozen. Het laatste gedeelte van je opleiding is een keuzedeel. Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je dierenverzorgersopleiding. De mbo opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Proefdierverzorger en Zelfstandig medewerker dierverzorging.
Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 3 (vakopleiding)
Studierichtingen: Proefdierverzorger, Zelfstandig medewerker dierverzorging
Oude naam kwalificatiedossier: Proefdieren, Recreatiedieren, Gezelschapsdierenbranche, Gespecialiseerde dierverzorging gezelschapsdieren
← Terug naar MBO Dieren, Planten en Voeding opleidingen
Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.
Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.