De opleiding specialist vruchtbaarheid en voortplanting (niveau 4) heeft niet voor niets het woord 'specialist' in de naam. Binnen deze bijzondere opleiding leer je alles over de vruchtbaarheid en voortplanting van diverse diersoorten, en bereidt je voor op een boeiende carrière binnen de dierengezondheidszorg. Gedurende deze opleiding duik je diep in de anatomie en fysiologie van het voortplantingssysteem van dieren. Je krijgt niet alleen inzicht in de natuurlijke voortplantingscycli, maar ook in de geavanceerde technologieën en moderne benaderingen die worden toegepast in de wereld van de dierenreproductie. Eenmaal afgerond weet jij als geen ander hoe de voortplantingsorganen van boerderijdieren in elkaar steken. Je leert hoe je embryo's moet transplanteren en kwetsbare eicellen moet winnen en bewaren. Omdat je altijd werkt met levende dieren ben je op de hoogte van regels over dierenwelzijn. Daarnaast ben je in staat om met jouw kennis veehouders te adviseren. Het is een zelfstandig beroep waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze opleiding tot fokker ervaar je ook hoe het is om te werken in de voortplantingssector. Wanneer je de bol-opleiding volgt ga je een stage lopen bij een fokker of bij een testlab. Sommige mensen zijn tegen het onnodig fokken van dieren en wellicht is dit wel de reden dat er vorig jaar heel weinig studenten stonden ingeschreven. Cijfers over stages of werkgelegenheid geeft het SBB om die reden niet. Is het fokken van dieren helemaal jouw ding? Lees dan meer op de pagina over de baankansen in de fokkerij.
Wat zijn de toelatingseisen van deze specialistenopleiding om fokker te worden? Bekijk ze tijdig en kom niet voor vervelende situaties te staan. Voor de BBL-variant van deze specialistenopleiding heb je een baan nodig bij een fokker.
Tijdens deze mbo-4 fokkersopleiding met dieren volg je naast een basisdeel ook een of meerdere keuzedelen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als specialist? De mbo instellingen en fokkers hebben samen de onderwerpen bedacht. Er zijn tal van keuzedelen voor deze opleiding, denk bijvoorbeeld aan: Overbruggen (interculturele) diversiteit, Werken op de internationale arbeidsmarkt, Klauwverzorging of kies voor Digitale vaardigheden gevorderd. Ook kun jij je richten op de doorstroming naar het hbo onderwijs.
Als je dan uiteindelijk klaar bent, dan mag je gaan werken als fokker. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen:
Ben jij dol op het fokken van dieren en ook een doorzetter? Dan kun je na de opleiding Specialist vruchtbaarheid en voortplanting naar het hbo. Een volhouder moet je zijn, want veel mbo'ers vallen vroegtijdig uit op de hogeschool. Meestal komt dit doordat hun mbo-diploma niet goed aansluit op hun hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus welkom en zeker als jij kiest voor een niet groene opleiding. Een hbo opleiding waar jij aan kunt denken na mbo Specialist vruchtbaarheid en voortplanting is bijvoorbeeld hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Zit er een eigen baas in jou? Kijk dan zeker bij hbo Bedrijfskunde en Agribusiness. Andere opties zijn hbo Toegepaste Biologie, hbo Voedingsmiddelentechnologie, hbo Toegepaste Biologie, hbo Biotechnologie en hbo Food Commerce & Technology. Wees wel alert en vraag begeleiding op de hogeschool. Andersom vragen zij vaak extra eisen aan jou als mbo'er wanneer je begint met de opleiding.
Naast diverse voltijd hbo opleidingen, zijn er een paar groene deeltijdopleidingen die gegeven worden op de hogescholen. Je kunt na deze mbo opleiding bijvoorbeeld kiezen voor hbo Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten deeltijd.
stan
Kunnen vrouwen bevrucht worden in de ruimte?
Marsha
Waar kan ik meer informatie vinden over deze opleiding?
Linette
Hallo,
Waar kan ik deze opleiding volgen? Is dit bbl of bol en is het geschikt voor volwassenen?
vr. groet, Linette
Daphne
Hallo,
Waar kan ik deze opleiding volgen? En is het een Bol of BBl opleiding?
Met vriendelijke groeten,
Daphne
Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 4 (specialistenopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25538
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Dieren, Planten en Voeding opleidingen
Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.
Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.