Tijdens een opleiding tot kok leer je wat je met verschillende ingrediënten moet doen voordat je het in een pan legt (schoonmaken, snijtechnieken), welke manieren er zijn om een gerecht te bereiden en hoe je die gerechten aantrekkelijk kunt presenteren. Ook het bijhouden van de voorraad, hygiëne in de keuken en veiligheid komen aan bod. Tijdens de opleiding op niveau 3 leer je bovendien meer over de samenstelling van een menukaart, over administratie en over inkoop. Met een diploma als kok op zak kun je goed uit de voeten in de keuken van een restaurant of bijvoorbeeld een cateringbedrijf. Met het uitstroomprofiel instellingskok kies je voor een vak apart. Want in een ziekenhuis of verzorgingstehuis wordt eten in grote hoeveelheden bereid, vaak volgens een dieet.
Tijdens de koksopleiding maak je kennis met je toekomstige baan. De praktijk is erg belangrijk tijdens je opleiding. Meestal doe je dit met een stage bij een restaurant of elders in een keuken. Doe jij de opleiding Zelfstandig werkend kok dan heb je een koksstage zo gevonden. En dat was in heel Nederland het geval. Voor een stageplaats is het verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek in een keuken van een (bedrijfs)restaurant, bistro, lunchroom, hotel of verzorgingshuis.
Een baan vinden is nu een appeltje eitje. De kansen op het vinden van werk als kok zijn goed. Je kunt veel vacatures voor de zelfstandig werkend kok vinden. We zitten in een onzekere tijden, hierdoor zullen best wat horecazaken omvallen. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over werk? Lees dan hier verder over de arbeidsmarkt voor koks.
Om met deze koksopleiding niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in een restaurant, hotel, lunchroom of bistro.
Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met een of meerdere zit een keuzedelen. Zo kun jij je binnen de mbo koksopleiding verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt en krijg je een goede indruk van je toekomstige baan in de horeca. Mbo scholen hebben samen met restaurants gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze koksopleiding aansluiten. Zo kun je kiezen uit keuzedelen als Aziatische keuken, Drankkennis, De gastvrije kok, Maritime host, Bereidt brood- en banketproducten, Eetcultuur en -wensen, Voedingsleer, Van grond tot mond verdieping en Wijnkennis. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je opleiding.
Als je klaar bent met deze mbo koksopleiding, dan mag je gaan werken in een (bedrijfs)restaurant, bistro, lunchroom, hotel of verzorgingshuis. Zie jij jezelf al werken als:
ZHI
I Have been working in horeca for few years now. I want to move further with a MBO niveau 3 for my future.
Mihaela
Ik heb 1 diploma MBO opleiding voor horeca en toerisme niveau 2. Ik heb dit tussen 2006 jan 2009 afgerond. In 2011 is mijn diploma in Nederland oficieel gewaardeerd als. Cursussen: Inburgeringscursus, Staatsexamen nt2 niveau 1. Ik ben nu 41 jaar en ik wil verder een bbl traject volgen MBO keuken niveau 3. Ik weet niet waar ik moet beginnen of waar naar toe moet?
Jobs in Austria
Goedemorgen,
Wij zoeken voor diverse hotels en restaurants van verschillende kwaliteiten nog aanstormende talenten. Van Michelin restaurants, à la carte restaurants, buffetresturants, 4* hotels etc. Nu waren wij benieuwd of jullie stage plekken nodig hebben in Duitsland en Oostenrijk waardoor wij evt. stagiaires zouden kunnen plaatsen van november tm april. Wij zijn deze periode als begeleiding altijd aanwezig en bereikbaar voor de stagiaires. Uiteraard staat hier een goede verdienste tegenover, huisvesting wordt geregeld en tevens de benodigde papieren zoals A1 verklaring, werkvergunning voor Oostenrijk en aanvullende verzekering.
Met vriendelijke groet,
Erik
Jobs in Austria
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25182
Oude naam kwalificatiedossier: Kok
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 13,00 per uur
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.