Je bent een ambachtelijk vakman, die daarnaast ook leidinggevende en ondernemerskwaliteiten heeft. Als ondernemer bakker ben je gedrevenen enthousiast om het bedrijf succesvol te laten zijn. Ook is commercieel en zakelijk inzicht erg belangrijk. De ondernemer bakkerij heeft voldoende kennis van en ervaring met mogelijkheden van grondstoffen, producten en productie. Ook binding met de branche waarin je gaat werken, is gewenst. Wanneer je het diploma Ondernemer Bakkerij hebt gehaald kun je, de naam zegt het al, als ondernemer een ambachtelijk brood- en/of banketbakkerij beginnen. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt als manager ook werken in een zaak van iemand anders.
Als ondernemer bakkerij ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden van het bakkersbedrijf. Jij bent diegene die de bedrijfsvoering bepaalt en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Bovendien ben je op de hoogte van alle regels en wetten die gelden voor een bakkerij. Naast dat je het bedrijf draaiende houdt, probeer je ook de omzet (winst) te verhogen. Je werkt zowel in de bakkerswinkel als op kantoor en in de bakkerij. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf werk je dagelijks mee in de productie.
Tijdens de bakkersopleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan als zelfstandig bakker. De praktijk is erg belangrijk tijdens je opleiding. Je gaat daarom meestal een stage lopen bij een bakkerswinkel, koekjesfabriek, broodfabriek of bakkerij. Voor de richting Ondernemer bakkerij zijn je kansen om een stage te vinden volgens het SBB prima. Overal zijn er meer dan genoeg stages beschikbaar, er is dus een overschot aan stageplaatsen in het bakkersvak. Voor een stage is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met zoeken.
Wanneer wij naar de arbeidsmarkt kijken, dan is dat de kers op de taart. Je kansen op het vinden van werk zijn ruim voldoende na de opleiding Ondernemer bakkerij. Nieuwsgierig naar meer informatie over werk als bakker? Kijk dan op de pagina over de arbeidsmarkt zelfstandige bakkers.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 bakker-opleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van de bakkersopleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de bakkerswereld volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als bakker. Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in een bakkerij. De mbo scholen en de bakkerijen uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een keuzedeel als Voedingsleer, Wijnkennis of Bierkennis. Als dit jou niks lijkt, dan kun je kiezen voor Van grond tot mond verdieping. Ook kun jij kiezen voor keuzedeel gericht op de doorstroming naar het hbo.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan mag je gaan werken bij bakkerswinkels, koekjesfabrieken, broodbakfabrieken of bakkerijen. Zie jij jezelf al werken als:
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Ondernemer bakkerij kan dat. Na deze mbo opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende hbo opleidingen: hbo Ondernemerschap & Retail Management, hbo Voedingsmiddelentechnologie, hbo Food and Business of hbo Hotelschool. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de food sector. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra toelatingseisen als je gaat beginnen.
Is deeltijd meer iets voor jou? Dan zijn er tal van deeltijdopleidingen die je na deze mbo opleiding kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hbo Hotel Management deeltijd. Na de hotelschool kun je bijvoorbeeld een restaurant gaan managen of een bakkerij gaan runnen. Heb je interesse in voedingsmiddelen? Kijk dan zeker bij hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd.
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25186
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 10,00 per uur
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Ondernemer horeca/bakkerij
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.