In deze mbo-4 opleiding staan management en horecavakkennis centraal. Je kunt deze opleiding ook zien als een mbo hotelschool. De praktijk is belangrijk, zo leer je koken in de kookstudio en krijg je les van specialisten. Halverwege het jaar run je samen met medestudenten een week lang een hotel. Met een zelfgekozen (internationale) stage sluit je het jaar af. Je krijgt les in communicatieve/commerciële vaardigheden, computerreserveringssystemen, front office, hotellerie, rooms division, vaktechniek restaurant, bedrijfsadministratie, event & banqueting, food & beverage operations, horeca ondernemersvaardigheden, inkoopmanagement, managementvaardigheden, marketing.
Tijdens deze mbo hotelschoolopleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is erg belangrijk tijdens je opleiding. Je gaat daarom binnen de bol-opleiding een stage lopen bij een hotel, lunchroom, ijssalon, discotheek of restaurant. Doe jij de opleiding voor managers en ondernemers in de horeca dan kun je erg makkelijk een stageplaats vinden. Overal heb je de stages voor het uitkiezen wanneer jij de bol-opleiding doet.
Ondanks het personeelstekort in de horeca was werk vinden vorig jaar lastig. In sommige delen van Nederland stond de banenmeter van het SBB op matig. En dat zegt dat er daar wat werkloosheid is bij mananagers en ondernemers in de horeca. Vorig jaar zocht je langer naar werk in Zoetermeer, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Gouda, Culemborg, Friesland, Groningen en Amersfoort. Op andere plekken zat de horeca juist te springen om personeel. Een deel van de horecastudenten stroomt door naar het hbo. Nieuwsgierig naar meer informatie over werk? Kijk dan op de pagina over de arbeidsmarkt voor manager en ondernemers horeca.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de horeca volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als gastheer. Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in de horeca. De mbo scholen een horecabedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een keuzedeel als Wijnkennis of Bierkennis. Als dit jou niks lijkt, dan kun je kiezen voor Fooddesign, Eetcultuur en -wensen of Van grond tot mond verdieping. Ook kun jij kiezen voor keuzedeel gericht op de doorstroming naar het hbo.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan mag je gaan werken in hotels, restaurant, bardancings, lunchrooms en ijssalons. Zie jij jezelf al werken als:
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Manager/ondernemer horeca kan dat. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende hbo opleidingen: hbo Ondernemerschap & Retail Management, hbo Ondernemerschap, hbo Hotelschool en hbo Facility management. Zit er een manager in jou? Kijk dan eens bij hbo Bedrijfskunde. Wil je naar het buitenland? Ga dan eens kijken bij hbo International Hotel and Hospitality Management. Veel mbo'ers vallen vroegtijdig uit op de hogeschool. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de horeca sector. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra toelatingseisen als je gaat beginnen.
Is deeltijd meer iets voor jou? Dan zijn er tal van deeltijdopleidingen die je na deze mbo opleiding kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hbo Ondernemerschap deeltijd, hbo Hotel Management deeltijd of hbo Ondernemerschap & Retail Management deeltijd. Na de hotelschool kun je bijvoorbeeld een restaurant gaan managen of een café gaan runnen.
amber
kunt u mij ook zeggen waar ik deze opleiding in de bbl versie kan volgen?
Rochetica
Ik will graag weten welke opleiding kan ik volgen van niveau 3 om doorstromen naar niveau 4 van evenementen en hotel manager.
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25184
Taal opleiding: of /
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 11,00 per uur
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Ondernemer horeca/bakkerij
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.